Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Dinja – skraćivanje vreže radi boljeg kvaliteta ploda

Dinja – skraćivanje vreže radi boljeg kvaliteta ploda

Da bi se dobili kvalitetni plodovi kod dinja važno je skraćivanje vreže. Dinja (lat.Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae i ubraja se u povrće, ali je mnogi smatraju voćem. Bilo voće ili povrće, neophodno je primeniti mere nege posle nicanja ili sadnje rasada. Pored kultiviranja, okopavanja, prihranjivanja i navodnjavanja jedna od mera nege karakteristićnih za dinju je skraćivanje vreža.

Skraćivanje vreža se primenjuje kod sorti dinje koje imaju duže vreže. Dinja ima odvojene muške i ženske cvetove. Na glavnoj vreži pretežno se nalaze muški cvetovi, dok na bočnim granama prvog, drugog, trećeg i ostalih redova nalaze se ženski i hemofroditni. Zato se glavna vreža skraćuje, da bi se podstaklo bočno granjanje, a to se čini kod bočnih vreža.

Dinja – skraćivanje vreže radi boljeg kvaliteta ploda

Prvo skraćivanje glavne vreže obavlja se nakon pojave 4-5 listova i stablo se skraćuje iznad drugog lista. Kada bočne grane dobiju začetak osmog lista tada se, kod drugog orezivanja, grana skraćuje iznad šestog lista. Isti postupak može da se ponovi i kod grana drugog reda.

Kada se obavi oplodnja cvetova i začnu plodovi, ako se oceni da ih ima 6 do 10 po biljci onda se iznad krajnjih plodova ostave dva lista, a stablo skrati ili bočna grana.

Skraćivanje vreža treba vršiti oštrim sečivom da se ne bi povredio veliki broj ćelija ako se izvrši kidanje. Kidanjem su rane veće i preti opasnost od infekcija raznih gljivičnih oboljenja.

PSSS Kragujevac

Violeta Petrović-Luković

dipl.ing agronomije

Pročitaj i ...

boranija postrna setva

Boranija postrna setva za dobar rod

Boranija može da se seje u julu i avgustu i da ostvarite dobre prihode u jesen.