Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Uticaj suše na papriku – broj navodnjavanje

Uticaj suše na papriku – broj navodnjavanje

Uticaj suše na prinos paprike – Učestale visoke temperature proteklih dana na teritoriji Srbije imaće uticaj na smanjenje prinosa povrtarskih kultura, gde nema dovoljno vode. Paprika je kultura koja zauzima značajne površine na području pomoravskog okruga, ali bez navodnjavanja je nemoguća uspešna proizvodnja ovog povrća. U odnosu na nadzemni deo, paprika ima slabo razvijen korenov sistem i zahteva intenzivno navodnjavanje. Zalivni režim može se primenjivati prema vlažnosti zemljišta, gde je neophodno za papriku 70-80% od PVK.

Problemi s nedostatkom vlage uočljivi su posle rasađivanja u fazi cvetanja i formiranja plodova. Usled nedostatka vode u fazi cvetanja i plodonošenja, dolazi do opadanja cvetova i tek formiranih plodova. Ne treba preterivati i sa prevlaživanjem jer biljke počinju da žute, a takođe može doći i do opadanja cvetova i lišća. Sa porastom i formiranjem plodova, povećavaju se i potrebe za vodom. DNEVNE potrebe za vodom su 3,5 – 4 mm, a u fazi najvećih potreba preko 6 mm.

Uticaj suše na prinos paprike

U našim agroekološkim uslovima potrebe za vodom kod paprike su 530-630 mm. Na lakšim zemljištima papriku zalivati češće, većim količinama vode, dok na težim zemljištima zalivanje obavljati ređe. Suočeni smo s velikim problemima (zalivanje hladnom vodom), a kod paprike je vrlo važna i temperature vode za navodnjavanje. Prinosi se znatno uvećavaju navodnjavanjem vodom temperature 20-22 °C.

Broj zalivanja tokom vegetacije zavisi od: količine, rasporeda padavina i kapaciteta zemljišta za lako pristupačnu vodu, kao i faze razvoja biljke. Za dobru snabdevenost zemljišta vodom navodnjavanja bi trebalo izvoditi u  zavisnosti od temperature, padavina, faze razvoja biljaka primenjivati svakih 7–10 dana tokom vegetacije sa  zalivnom normom od 20–40 l/m2.

Konkurs vodosnabdevanje plodored navodnjavanje sistem za navodnjavanje korenov sistem sistemi za navodnjavanje

Naši povrtari papriku navodnjavaju najčešće: Sistemom „kap po kap“ sa prihranom (vodotopiva đubriva), veštačkom kišom, brazdama i potapanjem (tradicionalni način).

Savetodavac za povrtarstvo

Dipl.inž. Dragan Mijušković

TENZIOMETAR aparat – Proizvodnja povrća ne daje kvalitetne rezultate bez korištenja sistema za navodnjavanje. Potrebno je tačno utvrditi potrebe biljaka za vodom. U tome nam pomaže tenziometar.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

koren treba trips koren njegov značaj luk srebrnjak azot

Koren treba povoljnu pH vrednost tla

Biljke uspevaju samo ako ima povoljne uslove, koren treba da obezbedi rast i razvoj. Zemljište ima svoju pH vrednost i treba je znati pr