Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Pasulj – nega biljke tokom razvoja

Pasulj – nega biljke tokom razvoja

pasulj
Pasulj nega

Dugi niz godina domaći pasulj je zapostavljen iako nega biljke pasulja  nije zahtevna. Mere nege pasulja su: međuredno kultiviranje i okopavanje, zaštita od korova i navodnjavanje. Međuredno kultiviranje, kao redovna mera nege, se izvodi mehanizovano kultivatorima za međuredno okopavanje. Uporedo se vrši ručno okopavanje biljaka u redu. Najčešće se primenjuju dva međuredna kultiviranja, prvo se izvodi 7-10 dana posle nicanja na dubini 4-5 cm. Drugo kultiviranje i okopavanje se izvodi 12-15 dana posle prvog, odnosno kad biljke dostignu visinu 10-15 cm. Izvodi se na dubini od 7-8 cm. Treće kultiviranje, ukoliko je potrebno, izvodi se pre nego što biljke pokriju međuredni prostor. Dubina ovog okopavanja je ista kao kod drugog.

Pasulj – nega biljke tokom razvoja

Kultiviranjem, odnosno okopavanjem, vrši se rastresanje površinskog sloja zemljišta čime se čuva vlaga u zemljištu, poboljšava strujanje kiseonika u zemljištu i uništavaju korovi. Kako je najefikasnija zaštita od korova primena herbicida, u uslovima uspešnog delovanja herbicida, broj međurednih kultiviranja može da se smanji, a na zemljištima dobrih fizičkih osobina može i da se izostavi.

Kod pasulja pritkaša posebna mera nege je postavljanje oslonca (pritke). Pritke su visine 150-200 cm, a postavljaju se kada biljke formiraju 4-5 troperih listova. Ako je pasulj sejan u redove po jedna pritka se stavlja na rastojanju 40-50 sm u redu. Zatim se iz dva susedna reda pritke na vrhu spoje i vežu u vidu krova. Kada je pasulj sejan u kućice onda se stavlja po jedna pritka u svaku kućicu, zatim se 3-4 susedne na vrhu spoje i vežu u piramidu.

Padavine sada prijaju pasulju tako da se navodnjavanje može odložiti. Navodnjavanje pasulja u velikoj meri utiče na kvalitet prinosa. Ono treba vršiti u periodu od cvetanja do nalivanja semena, kada su najveće potrebe za vodom. Broj navodnjavanja zavisi od zemljišta, količine padavine i sorte, ali treba voditi računa o broju navodnjavanja jer preterana vlažnost nepovoljno utiče na pasulj.

Ljiljana Vuksanović    PSSS Kragujevac

Pročitaj i ...

plastenici u smeru provetravanje tople leje

Provetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Visoka vlažnost u plasteniku stvara uslove za bolesti, zato provetravanje treba da bude često a evo i kako.

Leave a Reply