Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Tresetna mušica – opasnost za mlade biljke

Tresetna mušica – opasnost za mlade biljke

Tresetna mušica – Tokom uzgoja biljaka tresetna mušica može da nanese štete mladom korenu. Ove, male tamne mušice su dugo poznate, ali su ranije bile štetnici pri uzgoju jestivih gljiva, pa ih često nazivaju šampinjonske mušice.  Mušice su veličine par milimetara, imaju jedan par malih prozirnih krila i podsećaju na komarce. One nisu opasne, i do skoro se smatrao da nisu štetne po biljke. Ali, jako su opasne njihove larve, koje se hrane mladim korenčićima, pa ponekad izbuše i donje listove mladih biljaka. Najviše štete nanose u rasadu povrća i cveća.

Mušica, ženka, polaže jaja u tresetni supstrat u dubinu, jer su larve osetljive na sunčevu svetlost. Na površinu izlaze noću. Velike su izjelice, ako nestane hrane jedu se međusobno.

setva sadnja pravilan rasad nega topla leja dezinfekcija supstrata biofumigatori supstrati za zalivanje rasada bolesti korena

Tresetna mušica – opasnost za mlade biljke

Razvoj od jaja do odraslog oblika pri temperaturi 18º C traje 30 dana, a pri 30º C samo 20 dana. Ipak, tek se zadnjih godina sve više navode kao ekonomski značajni nametnici povrća i ukrasnog bilja, jer se više koristi treset u uzgoju biljaka. Omiljene biljke su im poinsetia, petunija, begonija, fikus, kroton, spatifilum, muškatle, zelena salata, paradajz, paprika, jagode… ako se uzgajaju u manjim posudama ili kontejnerima.

Problem su i zaštitna sredstva, kojih na našem tržištu nema. Najbolje rezultate daje ciromazin (Trigard), ili diflubenzuron (Dimilin, Du-Dim SC). Tresetni supstrat se zaliva preventivno.
Za nuždu mogu poslužiti Nuvan, Talstar
a najbolja je biološka zaštita predatorima (koristi se nematoda Steinernema).

 PSSS Srbija

 

Pročitaj i ...

folijarna ishrana kelj pupčar kupusnjače

Kelj pupčar tokom kasne jeseni i zime

Bogatstvo vitamina i minerala kelj pupčar, pravi izbor za gajenje u Vašoj bašti. Dobar izbor da ostvarite prihod u kasnu jesen i zimu.

Leave a Reply