Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Berba kukuruza sa žitnim kombajnom

Berba kukuruza sa žitnim kombajnom

Berba kukuruza se može vršiti i univerzalnim žitnim kombajnom uz nužna podešavanja. Na velikim imanjima i poslednjih godina kod sve većeg broja poljoprivrednih proizvođača za berbu kukuruza se koristi žitni kombajn.

Primenom kombajna vrši se berba, komušanje i krunjenje zrna.

Na žitnom kombajnu je potrebno dobro podesiti adapter za berbu klipa kukuruza. Berba kukuruza može započeti sa vlažnošću zrna od 30 %. Oštećenja zrna su različita kod različite vlažnosti, kod vlažnijeg zrna oštećenja su uglavnom gnječenjem a kod suvljeg lomom.

Zrno kukuruza je najmanje osetljivo na delovanje bubnja kod vlažnosti od 18-22%. Iz tog razloga je veoma važno podesti broj okretaja bubnja. Kod vlažnijeg zrna broj okretaja je nešto veći a kod suvljeg manji. Isto pravilo važi i za kombajniranje u jutarnjim i večernjim satima (vlažnije zrno) i za kombajniranje preko dana (suvlje zrno).

Berba kukuruza sa žitnim kombajnom

Učinak kombajniranja kukuruza zavisi od sledećih činilaca:

– od brzine kombajniranja odnosno od propusne sposobnosti kombajna, uslova i organizacije rada;

–  od načina odlaganja zrna

– kombajni koji imaju bunkere bolje iskorišćavaju vreme rada i imaju veći učinak od onih koji vuku prikolice (potrebno dodatno vreme da se raskači i zakači prikolica); u brdskim predelima centralne Srbije se ponegde  u poslednje vreme još koristi i treći način –  punjenje vreća zrnom kukuruta

– od organizacije odvoženja zrna sa polja do krajnjeg mesta prijema.

Tehnologija žetve kukuruza u vidu zrna znatno skraćuje broj tehnoloških operacija, broj mašina i obim ručnih radova. U tom slučaju utrošak rada se smanjuje dva i više puta u poređenju sa žetvom u vidu klipova. Do sada je glavni nedostatak ovakve tehnologije bio vezan za male kapacitete sušara za sušenje okrunjenog zrna kukuruza. Poslednjih godina situacija se menja pošto i individualni poljoprivredni proizvođači nabavljaju sušare koje koriste za sušenje zrna kukuruza.

dipl. ing. Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

 foto pixabay.com  

Pročitaj i ...

pšenica spelta ekološki uzgoj sortna lista

Pšenica spelta nudi bolju zaradu ratarima

Stare sorte bolje podnose klimatske promene, imaju bolju cenu - pravi izbor za jesen.

Leave a Reply