Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Jari ječam u februaru sa kompletnom prihranom

Jari ječam u februaru sa kompletnom prihranom

Jari ječam u februaru ili polovinom marta uz unos kompletne prihrane odjednom. Brojne su zdravstvene prednosti zrna ječma u svakodnevnoj ishrani. Savete za setvu donosi Vam Ilić Aleksandar, PSSS Srbija.

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka koja uspiva u različitim klimatskim uslovima i na gotovo svim tipovima tla osim kiselog. Ječam je potrebno uzgajati u plodoredu, a dobre starterske biljke su šaš i jednogodišnje mahunarke. Dubina obrade tla nije ograničavajući faktor za visinu prinosa jer ječam ima plići korenov sistem Ako se osigura optimalni nivo hraniva u tlu, može se očekivati genetski potencijal plodnosti ječma. Đubrenje jarog ječma provodi se unošenjem celokupne količine hraniva bez prihrane, sa 300 kg/ha NPK 15:15:15 + 100 kg/ha KAN-a. Jari ječam treba sejati krajem zime, od sredine februara do sredine marta, a norma semena za setvu kreće se od 160-180 kg/ha, a u kasnijoj setvi do 200 kg/ha. Setvu treba obaviti deklariranim semenom, žitnom sejačicom na dubinu 3-5 cm. Mere njege useva ječma su suzbijanje korova, bolesti i štetnika, ali ako je setva dobro obavljena, ječam svojim habitusom gustine sprečava pojavu većeg broja korova.

Jari ječam u februaru ili polovinom marta


U usporedbi s drugim žitaricama, ječam je hranjiv gotovo jednako kao pšenica, ali je zdraviji. Retko se koristi u ljudskoj prehrani, a korištenje ječma je 67% u stočarstvu, 28% u pivarstvu i 5% u prehrani. Mlevenjem se dobiva brašno koje se koristi za posebne vrste hleba. Utvrđeno je da sadrži 35% nezasićenih masnih kiselina koje snižavaju holesterol u krvi. Ječam sadrži ugljene hidrate 73%, belančevine 11% i masti 2%. Bogat je vitaminima grupe B, posebno B12, te vitaminima A, D i E, mineralima kalijumom, fosforom, magnezijem, kalcijem, gvožđem, cinkom i dr. Zbog svih ovih sastojaka ima brojna lekovita svojstva. U tu svrhu, osim žitarica i brašna, koriste se mekinje, sirup, kaša, pivo, prelivi, ječmena voda. Preporučuje se osobama s probavnim smetnjama, za jačanje i pomlađivanje organizma, protiv umora, bolesti jetre, želuca, krvnih žila, reumatizma, grčeva u nogama i rana. Dobar je za decu, a deluje stimulativno na nervne ćelije. Kao i drugim žitaricama, njegova svojstva se poboljšavaju kada proklija. Pivo od proklijalog ječma koristi se za poboljšanje apetita i jačanje organizma.

Pročitaj i ...

 Sintetičko azotno đubrivo đubrenje pred setvu osnovno đubrenje prihrana pšenice

Prihrana pšenice na kiselim zemljištima – KAN

Prihrana pšenice na kiselim zemljištima sa pH vrednošću ispod 5 je obavezno za KAN-om koji se proizvodi u granulama i lako se manipuliše njime pri primeni.