Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kalcijum karbonat može biti štetan kao nosač NPK

Kalcijum karbonat može biti štetan kao nosač NPK

Mineralno đubrivo kao nosač može da koristi kalcijum karbonat, ali budite oprezni ako Vam je analiza zemljišta ukazala da je pH vrednost pokazala da je reakcija zemljišta kisela.

PRAVILNA PRIMENA MINERALNIH ĐUBRIVA – autor savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo dipl. inž. Igor Andrejić

Za pravilan izbor mineralnih đubriva neophodno je pre svega uraditi agrohemijsku analizu zemljišta, a zatim prema dobijenim rezultatima i potrebama planirane biljne kulture odrediti količine pojedinih hraniva koje je neophodno uneti u fazi jesenje pripreme zemljišta. Pored pravilnog izbora sadržaja tri najbitnija makroelementa (N, P, K), pri izboru mineralnog đubriva jako je važno imati u vidu i koji je nosač aktivne materije, jer se kao nosač (punioc) kod NPK đubriva najčešće koristi kalcijum – karbonat, što može biti štetno ukoliko je analiza zemljišta pokazala da je sadržaj CaCO3 u zemljištu već jako visok.

Kalcijum karbonat kao nosač

Iz ovog razloga se na tržištu pojavljuju formulacije NPK đubriva koje kao nosač sadrže jono izmenjivačke minerale poput zeolita – klinoptiolita koji svojim karakteristikama donose zemljištu i biljkama niz koristi (regulišu vodno – vazdušni režim zemljišta, inaktiviraju teške metale i slobodne radikale, sprečavaju ispiranje i isparenje azota kao i ispiranje kalijuma na peskovitom zemljištu, inaktiviraju štetni mobilni aluminijum i itd.). Formulacije kojima je zeolit nosač imaju nešto više cene u odnosu na formulacije sa kalcijum – karbonatom, ali svakako treba uporediti prinose pa tek onda odrediti pravu ekonomičnost ovakvih đubriva.

Što se kalcifikacije tiče, pored već poznatog kreča ili krečnjaka na tržištu se mogu naći oplemenjivači zemljišta čija je osnovna svrha smanjenje kiselosti. Osnovni nedostaci kalcifikacije krečom su mogućnost disbalansa između kalcijuma i magnezijuma i uslov da se prilikom korišćenja krečnjaka koristi mala granulacija (ispod 0,1 mm) da bi postigli željene rezultate.

Pročitajte i: Kalcifikacija za bolji razvoj biljaka

Svakako da bismo pravilno izabrali i primenili đubrivo, kao i ukoliko želimo da adekvatno izaberemo način popravke zemljišta na svojim parcelama te mere moramo uskladiti sa potrebama i karakteristikama zemljišta i kulturama koje se na tim zemljištima gaje.

Pročitaj i ...

sumpor kaljenje azot pšenica sejalica bolesti pšenice vaši u pšenici količina n đubriva lema vlatanje pšenice pšenica tokom koliko azota seme sa tavana

Vaši u pšenici primenite zaštitna sredstva

Temperature koje u visoke, česte promene kišnihperioda pogoduju vaši upšenici. Primenite fungicide na vreme.