Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Kamatne stope za kredite u poljoprivredi 1-3 posto

Kamatne stope za kredite u poljoprivredi 1-3 posto

Dobre vesti za poljoprivrednike, žene na selu – nosioce gazdinstva i mlade do 40 godina starosti, kamatne stope subvencioniše država.

Banke će odobravati kredite za koje država plaća deo kamate. Komercijalne kamate od pet do osam odsto, biće niže – samo tri odsto kamate.

Posebna pogodnost važi za žene nosioce gazdinstava i mlađe od 40 godina, ukupna kamata je jedan odsto na godišnjem nivou.

Prihvaćenaje inicijativa mladih poljoprivrednika i tokom leta će biti konkurs za kupovinu zemljišta putem kredita, uz posebne pogodnosti mladima do 40 godina starosti. Tako će se ostvariti želja mnogih da ostanu na selu, ali da obrađuju od 30 do 75 hektara i žive od svoga rada.

Država sada shvata da je prodajući i iznajmljujući zemlju tajkunima istrancima ustvari oterala mnoge iz sela. Optimalan prosek površina za rad je više od 35 hektara. Tada se može koristiti moćna mehanizacija, primeniti naučna saznanja i postići produktivnost zemalja EU.

Kamatne stope 1 odsto?

Najava je da će krediti za kupovinu oranica biti veoma povoljni – na 20 godina uz kamatu od 1,9 odsto, i bez učešća. Garancija je hipoteka na kupljenu parcelu.

Da li će država dati svoju zemlju mladima? Koje klase će biti oranice, koja će biti veličina table? Priliku država ima da ispravi deo nepravde u procesu privatizacije.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

razmena npk urea kalcijum karbonat

Urea – njene osobine i primena djubriva u proleće

Urea je zahvalno đubrivo, lako rastvorljivo i daje dobre rezultati kada se primeni.