Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kamut – stara sorta pšenice za organsku proizvodnju

Kamut – stara sorta pšenice za organsku proizvodnju

herbicid fungicid

Pre više od 4.000 godina Kamut je bila osnov ishrane u starom svetu. Pored spelte, pšenice koja se gaji u organskoj proizvodnji i za koju je dokazano da je lekovita,  još jedna stara vrsta pšenice se širi na zapadu, a to je kamut – Triticum turanicum, ili staroegipatska, Tutankamonova pšenica. Kamut na staroegipatskom znači pšenica. Gajio se pre 4.000 godina i pretpostavlja se da potiče iz stare Persije sa iranske visoravni.

Zanimljiv je početak njegovog gajenja u XX veku. U II svetskom ratu jedan pilot je pronašao šaku pšenice u starom egipatskom grobu i poslao za Ameriku. Pokazala se otpornijom od obične pšenice na sušu, bolesti i štetočine. Daje stabilne prinose bez upotrebe veštačkih đubriva, pa se sve više širi u organskoj poljoprivredi.

Kamut – stara sorta pšenice za organsku proizvodnju

Zrno je grbavo i dva puta duže od zrna obične pšenice. Težina 1.000 zrna je 60 grama. Ima oko 30% više belančevina, ulja i vitamina. Iako sadrži gluten, on je u takvom obliku da ne izaziva bolest celijakiju kod ljudi koji su oseljivi na gluten, tako da može da se jede u sirovom obliku, što je važno za osobe koje su se opredelile za ishranu presnom hranom – raw food. Ima sladak ukus zbog većeg sadržaja šećera, zato ga nazivaju još i slatka pšenica.

Pročitajte i: Spelta vredi više

Zrno kamuta ima polifenole, vitamin E, selen i cink, koji su važni antioksidansi. Antioksidansi smanjuju pojavu malignih oboljenja tako što neutrališu slobodne radikale, koji oštećuju ćeliju. Sadrži još neke bioaktivne materije koje imaju lekovito svojstvo, što je samo dokaz da su antičke vrste i sorte žitarica, koje su zadržale arhaični genetski kod, više od hrane. Jednosmerna selekcija na visok prinos i dobar ukus uništila je blagotvorno svojstvo biljne hrane da istovremeno može da leči ljudski organizam. Takođe, ishrana kamutom uravnotežava nivo šećera u krvi kod dijabetičara, a pomaže i kod snižavanja krvnog pritiska i holesterola, zatim preventivno deluje protiv kardiovaskularnih oboljenja.

Ovo je jara forma pšenice i seje se početkom marta. Potrebno je 150-180 kg/ha semena, što obezbeđuje 210 biljaka po m². Visoka je 130 cm, ima dug klas sa crnim osjem koji je oboren, što smanjuje opasnost od proklijavanja. Daje prinos od 1,6 – 2t/ha u organskoj proizvodnji.

Dragomir Radić
PSSS Smederevo

 

Pročitaj i ...

zakon o predžetvenom faze razvoja pšenice elementi za

Bolesti u ječmu, tretman pre kiše

Bolesti u ječmu, tretman pre kiše je obavezan. Opasnost vreba jer fuzarijum može naneti velike štete u polju. Tu je i rast broja larvi žitne

Leave a Reply