Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kukuruz pogadja suša – sad je vreme pravilnu agro-tehniku

Kukuruz pogadja suša – sad je vreme pravilnu agro-tehniku

Sunce baš prži, temperature zemljišta dostižu više od 38C, kako to podnosi kukuruz, i da li će suša smanjiti prinos? Poslednjih godina suša je česta pojava u našoj zemlji. Jaka suša, kao što je to slučaj prošlih godina, ima negativne posledice i u velikoj meri redukuje prinos kukuruza i smanjuje njegov kvalitet. Kako bi se sprečili ili pak ublažili njeni štetni uticaji, merama borbe protiv suše mora se ozbiljno pristupiti. Navodnjavanje je najefikasnija mera borbe protiv suše. Međutim, u našoj zemlji navodnjava se veoma mali procenat poljoprivrednih površina (prema poslednjim podacima 0,66 %) i uglavnom se navodnjavanje primenjuje u povrtarskoj proizvodnji i u intenzivnim voćnim zasadima. Kukuruz se u našoj zemlji gaji u suvom ratarenju. Zato je potrebno primeniti neke druge agrotehničke mere.

Pravilne agro-tehnike protiv suše

Sa merama borbe treba početi već pri skidanju prethodnog useva, u našim prilikama to je najčešće pšenica.

Zaoravanje strništa može znatno uticati na smanjenje gubitka vode iz zemljišta u toku letnjeg perioda. Biljni ostaci u površinskom sloju doprinose nakupljanju letnjih taloga.

Duboko jesenje oranje. Osnovna obrada zemljišta za kukuruz obavlja se uglavnom krajem zime, početkom proleća kada vremenski uslovi to dozvole. Poželjno je duboku obradu obaviti u jesen, brazde ostaviti otvorene i na taj način se akumuliraju jesenje i zimske padavine.

Nakon setve obaviti valjanje kojim se pospešuje kapilarni uspon vode, odnosno premeštanje iz dubljih u površinske slojeve zemljišta.

Tokom vegetacije poželjno je obaviti nekoliko međurednih kultiviranja ili okopavanja zemljišta.

I đubrenje je mera koja se može koristiti u borbi protiv suše. Đubrenjem organskim đubrivima uvećava se sadržaj humusa, a time i sposobnost zemljišta da zadržava vlagu.

Unošenjem fosfornih i kalijumovih đubriva sa osnovnom obradom u dublje slojeve zemljišta, koren kukuruza se bolje razvija i sposoban je da u uslovima suše koristi vlagu iz dubljih slojeva.

dipl. ing. Svetlana Jerinić

Setva kukuruza sa kraćim vremenom vegetacije, grupa FAO 400, omogućava postizanje dobrih prinosa i smanjenje opasnosti od suše.

Pročitaj i ...

Lupina biljka može zameniti soju

Lupina kao međuusev - donosi 200 kilograma azota po hektaru kada je zaorete!

Leave a Reply