Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Kukuruz za ponos i prinos DEKALB, sigurna zaštita BAYER

Kukuruz za ponos i prinos DEKALB, sigurna zaštita BAYER

Tri dana u Novom Sadu su ratari imali priliku da izaberu kukuruz za ponos i maksimalne prinose. FIX i FLEX hibridi su siguran izbor za setvu u aprilu 2020. godine – koji ste Vi izabrali?

U hali Novosadskog sajma od 10 – 12. decembra 2019. godine kompanije DEKALB i BAYER su ugostili ratare iz cele Srbije i upoznali ih sa novim dostignućima u proizvodnji hibrida DKC koji su u berbi ove godine postigli prinose i više od 13 tona po hektaru.

DEKALB HIBRIDI ZA SIGURAN PRINOS

Klimatske promene su prisutne na našim prostorima i kompanija DEKALB je odgovorila uzgojem HD hibrida – hibridi koji su tolerantni na sušu i stresne uslove. Garantuju Vam stabilan prinos. To su hibridi sa jakim korenovim sistemom, visokom fotosintetskom aktivnošću koja obezbeđuje ishranu biljke i rast klipa kukuruza, što sve dovodi do visokih prinosa, za 5% viši od drugih hibrida u istoj FAO grupi.

Seme DEKALB hibrida štiti Acceleron koji daje zaštitu mesec i više dana nakon setve. Seme je obloženo insekticidom i fungicidom koje ga štiti od štetnika, ali to nije sve – seme oblaže i biostimulansom koji daje vigor i razvija snažan koren stvarajući simbiozu sa mikoriznim gljivicama što obezbeđuje biljci više vode i hranljivih materija što na kraju dovodi do viših prinosa po hektaru.

Kukuruz za ponos DEKALB

ŠAMPIONI DKC – KUKURUZ ZA PONOS I PRINOS

Novi šampion u ponudi DKC4717 HD je veoma otporan na klimatske promene uz visoki prinos po hektaru. Stručnjaci su savetovali ratare o gustini setve koja će doneti kvalitetno zrno kukuruza i prinose do 13 tona po hektaru. Preporuka je da na kvalitetnim zemljištima gajite FIX DKC hibride koji garantuju visoke prinose. Na zemljištima manjih kvaliteta gajite FLEX DKC hibride – hibride koji će tokom faza rasta povećati klip do 10% i tako omogućiti da ostvarite viši prinos.

Možete da proverite koji DKC hibrid će dati najbolje rezultate na Vašoj njivi. Tu će Vam pomoći DEKALB kalkulator za kukuruz.

Kompanija BAYER je pružila savete za očuvanje biljke kukuruza tokom razvoja, da sprečite korove koji mogu umanjiti rast kukuruza. Koristite LAUDIS, MONSOON.

Monsoon activ je efikasan herbicid sa dve aktivne supstance koje uništavaju korove u kukuruzu. Koriteći ALS inhibitore zaustavlja rast korova i vrši razgradnju aktivnih materija u biljci što dovodi do uništenja korova. Primenjuje se u fazi od 2 – 8 listova kukuruza , u dozi od 1,5 – 1,8 litara na hektar. Aplicira se uz upotrebu vode od 150 – 400 litara za hektar.

Veliki broj ratara je nakon stručnih predavanja se družio i razmenio iskustva iz prošle berbe. U toku ručka održalo se takmičenje u krunjenju kukuruza i najveštiji su dobili vredne nagrade.

Pohvale organizatorima i vidimo se sledeće godine.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

agro belgrade 2020.

Agro Belgrade 2020 – voćari, povrtari i vinogradari

Prilika da na jednom mestu saznate sve što Vas interesuje u voćarstvu, povrtarstvu i vinogradarstvu - Agro Belgrade 2020.