Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kvalitet zrna pšenice će doneti veći profit na kraju

Kvalitet zrna pšenice će doneti veći profit na kraju

Cena pšenica je uvek predmet rasprava, kvalitet zrna pšenice treba da donese i veće prihode. Sve veći broj “specijalnih” vrsta hleba na tržištu zahtevaju i kvalitetnu pšenicu. Sve se više čuje glas da pšenicu treba kupovati po kvalitetnim grupama – bolji kvalitet, VIŠA CENA. Setva je tu, birajte pšenicu sa visokim udelom proteina.

Šta je potrebno znati o tome šta čini kvalitet pšenice? Pšenica kao najvažniji poljoprivredni proizvod, ima određenu vrednost kao tehnološka sirovina za proizvodnju brašna, hleba i peciva, testenine. Da bi mogla biti predmet trgovine, kako interne, tako i u uvozu i izvozu, pšenica mora da ispunjava određene uslove kvaliteta i higijenske ispravnosti. Ovogodišnja žetva cenom pšenice nije zadovoljila ratare, ali kretanja na svetskom tržištu pšenice daju nadu za proleće 2019. Kvalitet se ipak isplati!?

Fizičke karakteristike zrna

1. Hektolitarska masa – masa jednog hektolitra pšenice izrađenoj u kilogramima. Na povećanje hektolitarske mase zrna utiče veći broj činilaca od kojih su: brzo sipanje kod punjenja, sipanje u sredinu posude, glatka površina zrna, okrugla zrna, staklasta, mešana zrna različite veličine, polomljena zrna i sitno korovsko seme, suvo zrno i sl. Međutim, i pored toga, hektolitarska masa je prihvaćena u trgovini kao merilo za kvalitet, zbog brzog i jednostavnog izvođenja. Od sorata sa većom hektolitarskom masom pri jednakim drugim svojstvima, može se očekivati veće iskorištenje u brašnu, te može poslužiti kao orijentacijska vrednost za ocenjivanje meljivosti. Hektolitarska masa varira u rasponu od 60 do 84 kg; dobra pšenica ima hektolitar veći od 76 kg.

2. Apsolutna masa – obično se izražava masom 1000 zrna, koja su vazdušno suva i neoštećena, a koristi se kao merilo kvaliteta. Pri jednakoj veličini zrna, teža zrna će ukazivati na mogućnost većeg iskorištavanja u brašnu. Apsolutna masa pšenice se kreće od 33 do 45 gr u proseku oko 38.

3. Specifična masa zrna je funkcija zapremine i mase i predstavlja kriterijum za ocenu tehnološkog kvaliteta pšenice, jer manja specifična masa ukazuje na veću debljinu omotača i manju kompaktnost endosperma. Specifična masa se kreće u rasponu od 1.32 do 1.42 g/cm3.

4. Krupnoća i oblik zrna – poželjno je da su zrna krupna i što bliža okruglom obliku, jer onda imaju manju površinu, što znači manje omotača u istoj količini. Veličina zrna se određuje dužinom, širinom i debljinom u mm, što je sortna osobina.

Da biste bili sigurni kakav je kvalitet Vaše pšenice potrebno je da imate kvalitetne aparate za analizu zrna pšenice. METRON” d.o.o. Vam nudi upravo to – pouzdane i kvalitetne aparate uz garanciju tokom korištenja.


5. Tvrdoća semena – brašno za pečenje visokokvalitetnog hleba, obično se dobija iz tvrdozrne pšenice koja se odlikuje visokim sadržajem belančevina i dobrim svojstvima lepka. Tvrdozrna pšenica daje brašno za pečenje hleba, a brašno mekozrne pšenice služi za pečenje peciva i kolača.

6. Staklavost brašnavost izražava strukturu endosperma i zasniva se na izgledu njegovog preseka, gde se može videti staklasta ili brašnava struktura, ali ima i pšenica koje u određenom stadijumu imaju staklavu strukturu. Prednost se daje staklavoj strukturi, jer se smatra da je ona bogatija belančevinama i da ima bolje islorišćenje, te bolju pecivost.

7. Boja zrna može biti sortna karakteristika, jer postoje zrna sa belom, crvenom i mešanom bojom, crveno belo zrno. Veliko odstupanje od karakteristične boje za tu sortu, ukazuje na loš kvalitet zrna.

8. Oštećenost zrna može biti rezultat oštećenja pre žetve, za vreme žetve i posle žetve, kao i pri njegovom daljem čuvanju, pa stoga treba utvrditi uzrok i veličinu oštećenja.

9. Čistoća zrna i primese predstavljaju kvalitetnu karakteristiku zrna, jer svaka primesa umanjuje vrednost pšenice, naročito one primese koje se preradom ne mogu odstraniti iz pšenice, prerađuju se zajedno sa zrnom, a pojedine, zbog otrovnih, bojenih i mirisnih sastojaka mogu učiniti prerađevine potpuno neupotrebljivim.

Kvalitet zrna pšenice će doneti veći profit

ZDRAVSTVENO STANJE I SVEŽINA ZRNA

Kvalitet zrna

Određuje se pomoću čula vida, mirisa i ukusa, odnosno organoleptički, pri čemu se određuje boja sjaj, miris, ukus, klijavost.

1. Boja – normalno sazrela ovršena i čuvana zrna pšenice imaju sortnu karakterističnu boju i uzimaju se kao faktor kvaliteta, dok svako odstupanje ukazuje na promenu nastalu pod nepovoljnim uslovima.

2. Miris – pod povoljnim uslovima proizvodnje i čuvanja pšenice, ona pokazuje svoj karakterističan miris i ne bi trebalo dozvoliti nikakva odstupanja, jer su ona vezana sa slabijim i jačim unutrašnjim promenama koje se kasnije mnogo više odraze na kvalitet, a samim tim i na hranljivu vrednost pšeničnog proizvoda. Zagušljiv miris je prvi pokazatelj početka aktivnosti rada plesni, gljivica i bakterija.

3. Ukus, blag i specifičan za pšenicu, ali ako je došlo do promene u gorak i kiselkast ukus, onda je nastupilo enzimsko i mikrobiološko razlaganje masti, belančevina i drugih sastojaka. Sladak ukus dolazi kod smrznutog zrna, kod kojih se nije mogla obaviti potpuna kondenzacija šećera i polisaharida, ili kod isklijalih zrna kod kojih se skrob razložio u šećer.

4. Klijavost predstavlja broj normalnih i zdravih klica izraženih u postotku u optimalnim uslovima za klijanje. Visok postotak ukazuje na sveže i zdravo zrno.

Sadržaj i kvalitet lepka

Lepak je nabubriva, rastegljiva, plastična belančevinasta masa, koja se dobija iz testa, tako što se ispere skrob i omotač zrna. Kod lepka se određuje količina lepka. Elastičnost i rastegljivost. Za lepak dobrog kvaliteta, odnos iznosi: od 2.5 : 1.0 do 3.0 : 1.0. U vlažnom lepku sadržaj vode je oko 56 %, ali hidratacija lepka nije stalna veličina i menja se u zavisnosti od brojnih činilaca. Ispran i osušen lepak se sastoji od 80 – 90 % belančevina, a ostali 10 – 20 % čine skrob, lipidi, šećer, celuloza i dr. Sadržaj lepka zavisi od sortne osobine i uslova uzgajanja.

Tehnološki kvalitet zrna pšenice

1. Sadržaj pepela – uzima se kao činilac za određivanje tehnološkog kvaliteta. Pošto je povoljniji manji sadržaj, jer daje rezultat većom količinom proizvoda kod iste mase zrna. Pecivost sama po sebi uključuje ceo niz svojstava koje zajedno utiču na dobijanje zadovoljavajuće količine peciva besprekornog kvaliteta, a određuje se probnim pečenjem.
2. Izmeljavanje – izbrašnjavanje, to je sposobnost sorte da iz 100 kg zrna daje određenu količinu brašna. Postoji jednostavna ili niska meljava pri čemu svi delovi zrna ulaze u sastav brašna, ali je čuvanje takvog brašna otežano jer mast iz klice brzo užegne, pa je brašno gorko. To je tzv. puno brašno i tamnije je boje.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

otkup kukuruza tržište kukuruz oplodnja koliki ambar za kukuruz zrna spremite kukuruz

Kukuruz rodio, kako sačuvati zrno kukuruza?

Ove jeseni kukuruz rodio i više od 10 tona po hektaru. Važno je sačuvati kvalitet zrna,bilo u silosima ili u čardaku.

Leave a Reply