Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Kvalitet zrna slab, koliko imamo zaražene pšenice?

Kvalitet zrna slab, koliko imamo zaražene pšenice?

Ovoga leta žetva je bila duga, kvalitet zrna slab. Izvoz je naš prioritet, ali da li veliki deo pšenice ima povišene vrednosti mikotoksina DON? Otkupljivači su ukazali na problem, Ministarstvo poljoprivrede “snima” situaciju, ali umiruju da nema razloga za paniku.

Velike količine padavina tokom proleća su uslovile pojavu gljivica na klasu i ratari su vršili tretmane zaštite, ali… Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije su na terenu uzimale uzorke, vršene su analize i postojanje toksina DON je potrđeno.

Više je uzroka nastanka ovoga problema – neblagovremeno tretiranje pšenice, vremenski uslovi sa puno vlage, setva pšenice sa “tavana” i ne poštovanje saveta stručnih službi.

Kvalitet zrna slab

Kako DON utiče na zrno pšenice i proizvodnju brašna, peciva…? Gljivice luče toksin deoksinivalenol – on nije kancerogen ali loše utiče na kvalitet proizvoda od zrne pšenice. Po standardima dozvoljena količina DON-a je 1.250 miligrama po kilogramu pšenice i 500 miligrama po kilogramu pekarskih proizvoda.

Ministarstvo preuzima sve mere da se bezbednost hrane za krajnje potrošače sačuva i da zdravlje potrošača ne bude dovedeno u pitanje. Očekuje se zvanična potvrda dobijenih rezultata. Prema rečima pomoćnika ministra za sektor poljoprivredne inspekcije Nenada Vujovića situacija je pod kontrolom i inspekcija preduzima sve mere da se takvo zrno pšenice (sa vrednostima DON iznad zakonom propisane vrednosti) ne koristi za ljudsku ishranu. Tada se može koristiti za ishranu stoke.

Da li će nam to zatvoriti “vrata” svetskog tržišta ili da ostane mogućnost samo za prodaju pšenice kao stočna hrana? Znamo da bi ta izvozna cena bila izuzetno mala.

Pročitaj i ...

agro belgrade 2020.

Agro Belgrade 2020 – voćari, povrtari i vinogradari

Prilika da na jednom mestu saznate sve što Vas interesuje u voćarstvu, povrtarstvu i vinogradarstvu - Agro Belgrade 2020.