Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Procene proizvodnje žitarica u svetu za sezonu 2018/19.

Procene proizvodnje žitarica u svetu za sezonu 2018/19.

Procene proizvodnje žitarica – Proizvodnja žitarica u svetu beleži mali pad od 1% na 2.081 miliona tona. Za žetvu 2018/19.  procena je da tokom ovog meseca u odnosu na prošli mesec beleži povećanje za 9 miliona tona. Veća proizvodnja pšenice u Kini je ” pogurala ” zalihe, ali ukupne prelazne zalihe žitarica  će zabeležiti pad za 57 miliona tona. Bolji rezultati u berbi kukuruza (+ 26 mil. tona , god / god) dok se beleži pad za  pšenicu (-38 mil. tona , god/god) i ječam (- 6 mil. tona , god/god). Sušni period na teritoriji Evrope, Rusije i Ukrajine će usloviti lošiji start za pšenicu što može doneti neizvesnost na leto 2019. godine.

Projektuje se dalji pad ukupnih svetskih zaliha, ali još uvek je količina žitarica na tržištu iznad potreba ( zalihe su na nivou 4 meseca ).

Procene proizvodnje žitarica

Kukuruz – I pored dobre berbe očekuje se smanjenje prelaznih zaliha kukuruza za 38 miliona tona ( naročito u Kini ) na 266 miliona tona,   potrošnja raste na 1.112 miliona tona godišnje , dok proizvo-dnja raste na 1.074 miliona tona ( to je više za 28 miliona tona nego sezone 2017/18.- procena).

Pšenica – Pad prelaznih zaliha pšenice za 11 miliona tona ( kod najvećih izvoznika – Rusija, Ukrajina, SAD ) na 262 miliona tona uz približno istu potrošnju na nivou od 740 miliona tona godišnje. Prelazne zalihe predstavljaju 35 % ukupne godišnje proizvodnje ( znači četiri meseca što se proizvede u svetu ) .

Ječam očekuje dalji rast tražnje i dobra pozicija na tržištu. Kina je prepolovila uvoz sirka ( uglavnom iz SAD ) i dovela trgovinu sirkom na najniži nivo u zadnjih 7 godina.

Soja – Proizvodnja soje u svetu za sezonu 2018/19. beleži predviđeni maksimum od 369 miliona tona , više za 9% u odnosu na prošlu sezonu uglavnom zbog povećanja površina i povećanja prosečnih  prinosa u regionima najvećih proizvođača ( Brazil, SAD, Argentina ). Prelazne zalihe su povećane za dvanaest miliona tona, na 54 miliona tona,  uglavnom u SAD-u ( ” krivac ” je zastoj u trgovini sa Kinom ). Trgovanje sojom ove sezone se predviđa na 155 miliona  tona ( mali rast od 2 miliona tona u odnosu na prošlu). Potrošnja će porasti za 13 miliona tona.

foto pixabay.com

Procene proizvodnje žitarica u svetu

Pročitaj i ...

pšenica napad suzbijanje korova rok setve

Mraz na njivi pšenica bez zaštite snežnog pokrivača

Pšenica pod snegom može mirno da "spava" ali bez snega, uz mraz od više dana stvara brigu poljoprivrednicima