Wednesday 22.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Rđa pšenice ponovo preti proizvođačima

Rđa pšenice ponovo preti proizvođačima

Rđa pšenice – bolest koja je dugo “spavala” zahvaljujući stvaranju sorti veoma otpornih na bolest ponovo se budi. Bill & Melinda Gates Foundation je priložila 24 milona US dolara Univerzitetu Cornell za finansiranje proučavanja globalne bolesti pšenice, poznata kao Ug 99. Cilj je razviti nove linije pšenice koje su otporne i na klimatske uslove i samu bolest.

Početak je bio u Ugandi u 1998-99, zato je ime Ug99. U mogućnosti smo identifikovati nove sojeve koje su se dogodile, najverovatnije kroz mutacije, a mi smo bili u mogućnosti pratiti migraciju toga. Od Egipta pa sve do Južne Afrike.

Rđa pšenice

Etiopija je najveći proizvođač u subsaharskoj Africi, zatim je to u Južnoj Africi. No, Egipat je veliki proizvođač i jedan od najvećih uvoznika pšenice. Prisustvo soja UG99 u Egiptu je potencijalno vrlo značajan, ne samo za egipatsku proizvodnju pšenice, već za potencijal bolesti koja će se sada širiti u području Sredozemlja.

Moguće je da će dalje širenje biti na istok u Izrael, Liban, Siriju, Tursku. Mogla bi okružiti Mediteran, uz pomoć vetra ili ljudske migracije.

Matična rđa se zapravo ponovo pojavila kao bolest, sada je mnogo gore nego u prošlosti jer je razvila gene za rezistenciju. Postoji mogućnost da će stići u Australiju, Evropu, SAD, ima potencijal da izazove velike štete, a briga je da poljoprivrednici danas imaju malo iskustva sa bolesti rđe.

Najveći problemi su u istočnoj Africi. U Etiopiji smo imali matičnu rđu na 30,000-50,000 hektara i 100 posto gubitaka u najteže pogođenim područjima. To iznosi oko 2-3 posto useva pšenice, ali za poljoprivrednike koji su podnosili najveći teret štete, to je bio veliki udarac. Zaštita je fungicid, ali ima puno problema: jedan je trošak, drugi je pristupačnost – poljoprivrednici moraju biti u mogućnosti kako bi dobili pravi fungicid u pravo vreme, što nije uvek moguće. Poljoprivrednici moraju nadoknaditi nedostatak znanja o primeni fungicida.

Gde se pojavljuje rđa?

Istočna Afrika je to jedino mesto na svetu gde se rđa pšenice uspela zadržati kontinuirano. Okruženja su vrlo raznolika, a imate stalni novi zasad pšenice. Rđa je obligatni patogen, tako da mu treba zeleno, živo tkivo kako bi preživeo. U istočnoj Africi, imaćete njive spremne za žetvu, dok u sledećem polju imate zasad pšenice koji je u nastajanju, nicanju. To se zove “Zeleni most”. Tako može preći sa jednog useva na drugi, tako da imate kontinuirani ciklus koji pogoduje patogenu.

Puno sorti širom sveta odjednom su postale osetljive na rđu jer su stalne genetske mutacije Ug99.

Velika je briga da se rđa pšenice ne proširi u region jugozapadne Azije i doprinese bojazni za prinos pšenice od kojih mnogo ljudi zavisi (više od milijardu ljudi). U Indiji i Pakistanu i drugim ključnim zemljama, postoje nekih 60-70 novih sorti koje imaju različite nivoe otpora na bolest, ali patogen se stalno menja. I to verovatno se menja brže nego što uzgajivači mogu držati korak sa njom.

Klimatske promene – otopljavanje – može doneti nova područja koja postaju pogodna za patogen. Područja koje su pre bile ispod optimalnih uslova  za razvoj  rđe može postati više pogodna da se zaraza ostvari. Ako postoji i višak vlaga zajedno sa tim otopljenjem, možemo dobiti nova područja pogodna za bolesti.

Preporuka POS Vojvodina

Na pojedinim parcelama registrovano je I prisustvo rđe (Puccinia spp.) Preporučuje se proizvođačima pregled useva na prisustvo ovog patogena. Ukoliko se registruje prisustvo simptoma rđe na 10% biljaka u fazi prvog kolenca, preporučuje se tretman nekim od registrovanih fungicida:

Duett ultra (a.m. tiofanat metal+epoksikonazol) 0,4-0,6 l/ha

Amistar extra (a.m. azoksistrobin, ciprokonazol)  0,5 – 0,75 l/ha

Acanto plus (a.m. pikoksistrobin, ciprokonazol) 0,6 l/ha

Antre plus (a.m. tebukonazol, tiofanat-metil  1,5 l/ha.

Pročitaj i ...

pšenica napad suzbijanje korova rok setve

Mraz na njivi pšenica bez zaštite snežnog pokrivača

Pšenica pod snegom može mirno da "spava" ali bez snega, uz mraz od više dana stvara brigu poljoprivrednicima