Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Sejanje uljane repice više nije najbolji izbor poljoprivrednika?

Sejanje uljane repice više nije najbolji izbor poljoprivrednika?

Protekle godine nisu bile idealne za sejanje uljane repice, cene na tržištu nisu tako visoke koliko su očekivali poljoprivrednici. Da li je prošlo “zlatno doba” za uljanu repicu?

Velike klimatske promene su počele, u budućnosti se najavljuju češće suše, česte vremenske nepogode, zabrana nekih insekticida i manja upotreba đubriva zbog zaštite vodotokova i česte bolesti – sve to utiče na manje interesovanje ratara za setvu uljane repice.

Zemlje EU poslednjih sezona beleže rast uvoza uljane repice (očekuje se da sezone 2019/20. uvoz bude 5,8 miliona tona), ali to ne prati očekivani rast cena. Proizvodnja ove sezone u zemljama EU nije dostigla 18 miliona tona što je manje za 11% u odnosu na 2018. godinu.

Veliki nedostatak vlage na njivama u većem delu Evrope je uslovio manju proizvodnju – Nemačka ima proizvodnju uljane repice 2,8 miliona tona što je najniža vrednost od 1997. godine i 40% je ispod petogodišnjeg proseka.

Rumunija je prošle jeseni izgubila više od polovine površine za uzgoj uljane repice. Nekada je potencijalna površina uljane repice bila veća od 600.000 hektara, ali zbog ekstremnih klimatskih uslova 2019. godine je žetva bila na 250.000 hektara.

Ukrajina beleži dobar rod, prosečni prinos je 2,49 tona po hektaru i ukupno je požnjeveno 3,1 milion tona što je ipak manje od očekivanih 3,8 miliona tona.

Pročitajte i : Setva na vreme uljane repice donosi dobar prinos u leto

Zašto se beleže loše žetve uljane repice?

1. Suša – U poslednje dve sezone suša u vreme setve je mnoge odvratila od setve, a oni koji su je posejali ostvarili su niske prinose.

2. Bolesti i insekti – Oni nisu toliko uticali na prinose, ali ipak su doprineli smanjenju prinosa na velikim površinama od 100-300 kg / ha.

3. Visoke temperature – Puno su doprinele smanjenju prinosa i sastavu zrna jer je udeo ulja u zrnu smanjen. Ali nisu ni temperature u toku zime više tako niske – porast prosečne temperature tokom zimskih meseci od 1°C prati smanjenje prinosa za 100 kg / ha prema istraživanjima naučnika.

Sejanje uljane repice

Koje sorte mogu pomoći poljoprivrednicima u odgovorima na nove uslove uzgoja?

1. Ranostasne sorte daju veće prinose jer su manji uticaji suše i visokih temperatura

2. Sorte kasnijeg vremena zrenja nisu dali dobre prinose u 2019. godini jer visoke temperature su umanjile razvoj uljane repice, samim time i visinu prinosa.

3. Pravovremena setva u optimalnom roku daje biljkama pre zime dovoljno vremena za razvoj i tako setva na vreme postaje sve važnija (snažni koren ima veći značaj od velike količine zelene biomase).

Nove sorte uljane repice treba da reše prekomeran rast biomase u maju mesecu koji može dovesti do smanjenog razvoja korena koji je jedini uslov da suša manje utiče na prinose uljane repice.

Svetski izveštaji o uzgoju uljane repice za sezonu 2018/19. beleže ukupan prinos od 69,2 miliona tona (niže od očekivanog). Kanada, svetski predvodnik u proizvodnji, takođe beleži manji prinos – 18,7 miliona tona (manje za 9% u odnosu na prošlogodišnju žetvu).

Cene uljane repice i trend u sledećim godinama

I pored manjka uljane repice na tržištu cene ne beleže veliki rast, zašto?

Jedan od razloga je i smanjena prerada u EU do februara 2020. godine, čeka se kolika će biti potrošnja biljnih ulja u EU. Cene uljane repice prate cene soje i palminog ulja. Tokom sezone 2020/21. se očekuje pad proizvodnje palminog ulja, soja je sve traženija iz Kine (uvozi je iz Brazila, Argentine, Rusije) i to će doprineti rastu cene soje na svetskom tržištu.

Velika potražnja uljane repice u proizvodnji bio dizela u EU će doprineti rastu cena u sezoni 2020/21.

Savet koji se može dati – Iskoristite prednosti očekivanog rasta cena tokom sezone 2020/21. Da li će se “preskočiti” nivo od 400 evra za tonu uljane repice? Teško, ali cena u rasponu od 380 – 390 evra za tonu je dovoljna za ostvarenje profita.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Jabuke, jagode, maline i cene ovoga proleća u Evropi i kod nas.