Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Smonica je teško zemljište, ali ima načina …

Smonica je teško zemljište, ali ima načina …

smonica

Smonica je teško zemljište za obradu i škrto u prinosima kultura koje se gaje. Smonica je tip zemljišta koja se nalazi u grupi zemljišta koja se tretiraju kao vrlo teška i koja manje-više imaju sličan izgled, morfologiju, genetiku pa i posebno delovanje bilo kakvim teškim agregatima. Po morfološkim osobinama smonica ima dobro razvijene horizonte.

Dubina profila često iznosi 1-1,5 m, a horizonti imaju iste karakteristične osobine. Na nekim pozicijama u Srbiji, humusni horizont je veoma različit po dubini i kreće se od 70 cm pa do 120 cm. Izvesne razlike u razvijenosti horizonata, boji, strukturi i drugim morfološkim osobinama, ipak postoje i one se zapažaju ne samo kada se upoređuju smonice na jezerskim površinama sa onima u kotlinama već i kada se posmatraju smonice u svakoj kotlini pojedinačno.

Smonica je teško zemljište

Smonica i njena struktura takođe imaju vrlo izraženu lošu osobinu a to je da je rogljasto – prizmatična sa krupnim agregatima u suvom stanju koja ima za posledicu vrlo tešku obradu, skupe inpute melioracije kako bi se omogućila stabilnija proizvodnja. Strukturni agregati smonice, se odlikuju velikom kohezijom i pokazuju jak otpor mehaničkim silama. Hodnici faune su u težih smonica retki dok u onih koje pripadaju ilovačama ima nešto više glista i povećanu mikrobiološku aktivnost.

Iako navedene loše osobine ovakvih zemljišta prosto navodi na razmišljanje da li uopšte na ovakvim zemljištima ima neke ozbiljne proizvodnje, činjenica je da i na ovakvim zemljištima poljoprivedni proizvođači privređuju, no struka mora da se potrudi kako bi proizvođačima koji žive na ovakvim pozicijama omogućila poboljšanje kvaliteta zemljišta kako bi i oni mogli imati pozitivan finansiski efekat.

Dipl.ing.Darko Simić 
PSSS Šabac

Najbolje mere za poboljšanje svojstava smonice su obilato đubrenje stajskim đubretom i gajenje višegodišnjih trava u smeši.

Pročitaj i ...

heljda gajenje rezistentnost zelenišno djubrenje heljda donosi

Heljda donosi zdravlje i ekonomsku dobit

Sada je vreme setve heljde u niziji, dok u brdovitim predelima se obavlja u junu mesecu.

Leave a Reply