Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Spremite kukuruz u čista skladišta za zimski period

Spremite kukuruz u čista skladišta za zimski period

Ove jeseni će biti dobar rod kukuruza, zato spremite kukuruz tako da bude sačuvan od štetočina. Očistite skladišta i uklonite štetočine, ali obavezno vodite računa o karenci proizvoda koja koristite.

Priprema skladišta za čuvanje kukuruza – autor Bojana Filidžanović dipl. inž. zaštite bilja

Berba kukuruza je počela. Za poljoprivredne proizvođače koji planiraju da lageruju  poljoprivredni proizvod (kukuruz) sad je pravo vreme da pripreme svoje skladište.

Priprema skladišta se sastoji iz dve faze:

  1. Mehaničko čišćenje
  2. Hemijsko čišćenje tj.vlažna dezinsekcija

Spremite kukuruz

Mehaničko čišćenje podrazumeva odstranjivanje svih nečistoća, kao i manju količinu prošlogodišnjeg roda koja mogu biti izvor zaraze. Stare zalihe roda moramo smestiti u odvojenu prostoriju od nove koju ćemo čuvati.

Obratiti pažnju na sve pukotine u zidu, podu i ćoškovima. Skladišta ne smeju biti oštećena. Posle dobro urađenog mehaničkog čišćenja pristupa se dezinsekciji.

Za hemijsko čišćenje koriste se insekticidi kojim se suzbijaju prisutne štetočine-insekte koji su zaostali na raznim mestima skladišta. Na bazi MALATIONA kao ETIOL TEČNI u koncetraciji 3% (30 ml u 10 lit. vode uz utošak 7-8 litara emulzije na 100 m2). Tretiraju se zidovi, podovi dva dana pre unošenja kukuruza. Na bazi aktivne materije PIRIMIFOS-METIL kao što je ACTELLIC-50EC, AHILUS-50EC (0,75-1,5 ml/m2 uz dodatak 25 do 150 ml vode na m2). Treba voditi računa o dozi i pridržavati se upustva proizvođača.

U toku godine proveravati uskladištenu robu jer se štetočine vrlo brzo razmnožavaju u skladištu. U tom slučaju koristiti preparate na bazi PIRIMIFOS-METILA. Voditi stogo računa o karenci preparata koji koristimo jer se proizvod upotrebljava u ishrani domaćih životinja i ljudi. Za suzbijanje glodara koristiti mamke na bazi bromadiolona.

OPŠTE UPOZORENJE: OBAVEZNA UPOTREBA SREDSTAVA LIČNE ZAŠTITE

                                                                                                    

Pročitaj i ...

pšenica napad suzbijanje korova rok setve

Mraz na njivi pšenica bez zaštite snežnog pokrivača

Pšenica pod snegom može mirno da "spava" ali bez snega, uz mraz od više dana stvara brigu poljoprivrednicima