Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » SWOT analiza za donošenje pravih odluka na gazdinstvu

SWOT analiza za donošenje pravih odluka na gazdinstvu

SWOT analiza je tehnika strategijskog menadžmenta za analizu snaga i slabosti gazdinstva, šansi i opasnosti iz okruženja, radi pronalaženja adekvatne strategije ponašanja poljoprivrednog gazdinstva u poslovnom okruženju.

 SWOT analiza – naziv potiče od pojmova strengths (strateške snage), weekness (strateške slabosti), opportunities (strateške šanse) i threats (strateške pretnje). SWOT analiza se obično primenjuje u makroekomomiji – kada se analizira privredna grana, ekonomija regiona ili nacionalna makroekonomija, ali može i u mikroekonomiji – na nivou poljoprivrednog gazdinstva.

 SWOT matrica sadrži četiri elementa:

Prednosti – sve što se nalazi pod kontrolom menadžmenta i što će pomoći poljoprivrednom gazdinstvu da ispuni svoje ciljeve.

  Slabosti – sve što se nalazi pod kontrolom menadžmenta i što će poljoprivredno gazdinstvo ometati i sprečavati da postigne ciljeve.

Šanse – sve što se nalazi pod kontrolom menadžmenta i što će pomoći poljoprivrednom gazdinstvu da postigne ciljeve.

  Pretnje (opasnosti) – sve što nije pod kontrolom menadžmenta i što će poljoprivredno gazdinstvo ometati i sprečavati da postigne ciljeve.

 SWOT analiza za donošenje pravih odluka

Uopšteno govoreći SWOT analiza nastoji da pruži odgovore na izvestan broj pitanja: kakva je trenutna pozicija poljoprivrednog gazdinstva, gde bi menadžment želeo da se poljoprivredno gazdinstvo nađe u budućem periodu, gde poljoprivredno gazdinstvo može da se nađe ako se ne reaguje na trenutnu situaciju, koje i kakve strategije menadžment mora da planira.

Pročitajte i : IPARD  Kako napisati mali biznis plan

 Svrha SWOT analize je strategijsko predviđanje i orijentisana je na budućnost u smislu zauzimanja stava na buduće trendove i rizike u poslovnoj aktivnosti i okruženju.

Pripremio: Zoran Beljić

izvor: poljosfera.rs

foto pixabay.com

Pročitaj i ...

savremena poljoprivreda zakup državnog zemljišta obećanja ministra novac za integrisani sistemi zemljište našoj država je gazdinstva u srbiji postrna setva registracija gazdinstava

Integrisani sistemi za proizvodnju u poljoprivredi

Integrisani sistemi – Izazovi s kojima se danas suočava poljoprivredna proizvodnja najvećim delom se odnose na …