Tuesday 25.02.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Uvoz kvalitetne pšenice od 01. januara do 30. aprila 2020?

Uvoz kvalitetne pšenice od 01. januara do 30. aprila 2020?

Pšenica je rodila, ali uvoz kvalitetne pšenice je rezultat našeg odnosa prema sejanju deklarisanog semena i delom bolesti zrna pšenice koje smo požnjeli u leto. Para ima i za uvoz pšenice u “žitnicu Evrope”?

Prosečan prinos od 4,5 tona po hektaru je doneo 2,8 miliona tona pšenice ovoga leta, ali setva semena “sa tavana” je donela loš kvalitet. Kišni period tokom rasta pšenice je doneo i bolesti, gljivice sa mikotoksinima. Mešanje pšeničnog zrna u prijemu bez obzira na kvalitet je doveo do toga da Srbija uvozi pšenicu. Još jesenas su mlinari tražili uvoz poboljšivača zbog boljeg kvaliteta brašna za mešenje hleba i peciva, ali Ministarstvo nije dalo saglasnost – sada to može. Od 1. JANUARA DO 30. APRILA 2020. GODINE JE UVOZ OSLOBOĐEN CARINE OD 18%.

Izvoz pšenice je podbacio ovoga leta i jeseni. Pored loših parametara kvaliteta zrna pšenice desio se i DON (jedan od mikotoksina) i samo još više zagorčao život proizvođačima i mlinarima.

Uvoz kvalitetne pšenice

Prema kalkulacijama koje je izneo Zadružni savez Vojvodine cena koštanja jednog kilograma pšenice je bila 19,31 dinar. Možda je to razlog zašto se mnogi odlučuju da u setvi koriste seme sa sopstvene njive i nađubre samo toliko da rodi pšenica više od 4 tone po hektaru. Šta je država učinila da stimuliše proizvodnju kvalitetne pšenice jer je njena cena u izvozu za 5% viša u odnosu na standardnu pšenicu sa 11,5% proteina? Možda bi stimulacija poljoprivrednika u vidu niže cene kvalitetne semenske pšenice – poboljšivača obezbedila da ne dajemo devize, do kojih teško dolazimo izvozom naše pšenice, ZA UVOZ PŠENICE?!

Možemo li postati i veliki uvoznici pšenice u jednom trenutku, u budućnosti? Za domaće potrebe je dovoljno 1,7 miliona hlebnog zrna. Uz prosečan prinos od 4,5 tona pšenice po hektaru za to nam treba oko 380.000 hektara posejane pšenice. Toliko ćemo uvek imati njiva za pšenicu, ali uz kakav kvalitet zrna?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa 5.200 dinara plaćanja po hektaru neće doprineti da se seje kvalitetno zrno pšenice.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

dobar rod žuta rđa siva pegavost prihrana pšenice faze razvoja

Koliko azota za najbolji razvoj žitarica?

Mnogobrojne analize se koriste radi utvrđivanja potrebne količine azota za razvoj pšenice. Koje su?