Tuesday 25.02.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Zelenišno djubrenje – prednost za zemljište i bogat rod

Zelenišno djubrenje – prednost za zemljište i bogat rod

Zelenišno djubrenje predstavlja gajenje biljaka koje brzo rastu i  proizvode veliku organsku masu koja se zaorava. Njihovim zaoravanjem zemljište se može obogatiti organskim i mineralnim materijama. Značaj zelenišnog đubriva je veliki jer je hranljivo dejstvo  slično stajnjaku.

Biljke gajene za zelenišno djubrenje imaju dubok korenov sistem pa se njime iznose hranljive materije iz dubljih slojeva u površinske slojeve. Zelenišna djubriva obogaćuju zemljišta pre svega azotom iz zelene mase a leguminoze azotom iz vazduha zahvaljujući delovanju kvržičnih bakterija koje žive na njihovom korenu i vrše fiksaciju vazdušnog azota.

Zelenišno djubrenje za bolji rod

Primena – zelenišno djubrivo se najviše preporučuje prilikom podizanja višegodišnjih zasada voća i u prvim godinama posle sadnje. U mladim voćnjacima, korenov sistem još uvek nije previše razgranat i može se vršiti  zaoravanje biljaka .

Najbolji efekti se postižu zaoravanjem sledećih biljaka:

  • stočnog graška u smeši sa ovsem ili
  • raži grahorice,
  • soje,
  • uljane repice.
U  zavisnosti od uslova i vremena setve, prolećna ili jesenja setva, biljke se zaoravaju 4 -10 nedelja nakon setve. Najbolje je biljke  posle cvetanja pokositi  i ostaviti  na polju da se prosuše a potom zaorati na dubinu 10- 15 cm.

PSSS Čačak Snežana Dragičević- Filipović

Zemljište zahteva visok procenat organske materije jer tako stvorene fizičko – hemijske osobine zemljišta ostaju na visokom nivou, olakšavaju obradu tla, daju više hranljivih materija biljkama i bogat rod na kraju sezone.

Pročitaj i ...

dobar rod žuta rđa siva pegavost prihrana pšenice faze razvoja

Koliko azota za najbolji razvoj žitarica?

Mnogobrojne analize se koriste radi utvrđivanja potrebne količine azota za razvoj pšenice. Koje su?

Leave a Reply