Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Angus rasa – ekstenzivan uzgoj uz ekonomsku dobit

Angus rasa – ekstenzivan uzgoj uz ekonomsku dobit

angus
Angus za strana tržišta

Tržište za junad je veoma nestabilno, ako odaberete ga gajite neke druge rase Angus rasa je pravi izbor. Srbija je svojim geografskim karakteristikama i rasprostranjenošću pašnjaka veoma perspektivan region za uzgoj goveda. Nemački koncern Angus se zainteresovao
za organizovanje uzgoja i izvoz u EU. Postoje rase koje su predodređene za ekstenzivan uzgoj i držanje goveda u sistemu “krava – tele”. Angus je rasa tovnih goveda koja je nastala od crnih bezrožnih goveda sa planinskih područja Škotske koje se odlikuje siromašnim kvalitetom zemlje i hladnijom klimom tokom većeg dela godine.

Najveći napredak u daljem razvoju Angus rasa se dogodio u 19. veku kada je započet selekcijski program pomoću umatičenih goveda u čemu je najveću ulogu imala organizacija formirana za dalju selekciju rase Angus. Dve oblasti gde se najviše postiglo u daljoj selekciji su područje Angus i područje Aberdin, nakon čega se rasa proširila u novija vremena po celom svetu (Severna i Južna Amerika, Kanada, Australija, …).

Aberdin je dosta niska rasa čija je visina grebena oko 115 do 120 cm, a kod bikova oko 120 do 135 cm. Odlikuje se vrlo razvijenim proporcijama prednjih i zadnjih delova tela. Glava je mala, široka u čelu i bez rogova. Vrat je kratak, širok i mesnat a trup je dug i zaobljen. Noge su kratke, a mišići u predelu butova dosežu do skočnog zgloba. Koža, vidljive sluznice i papci su pigmentirani a telo i dlaka su crne boje. Danas postoje i drugi sojevi angusa u pogledu boje, pri čemu dominira crveni angus.

Angus rasa – ekstenzivan uzgoj uz ekonomsku dobit

Masa tela se kreće kod odraslih krava od 550 do 650 kg, a bikovi – tovljenici se kreću od 700 do 850 kg, pri čemu tovljenici mogu da dostignu i mnogo veće težine, zavisno od dužine tova. Težina teladi nakon porodjaja se kreće u proseku oko 35 kilograma, što podrazumeva i karakteristiku lakih teljenja. Mlečnost kod krava Angus rase je takva da može da se othrani tele u sistemu krava – tele, odnosno kreće se od 1800 do 2200 litara mleka za 6 meseci, nakon čega se praktikuje zasušenje krava i priprema za novi ciklus reprodukcije.

Pročitajte i: Sistem krava – tele

Karakteristike Angus rase jeste ranostasnost u polnom smislu i odličan kvalitet mesa sa dobrom mramoriranošću i sa malim delom potkožnog masnog tkiva. Osim napred navedenog odlikuje se dobrom otpornošću na velike razlike u temperaturama, zbog čega je pogodna za odgoj i tov i u toplijim i u hladnijim predelima.

Bikovi se upotrebljavaju u komercijalnoj proizvodnji za ukrštanje sa kombinovanim i mlečnim rasama radi dobijanja teladi koja se odlikuju dobrom tovnom sposobnošću i kvalitetom mesa, pri čemu su teljenja izuzetno laka, pa se u pojedinim situacijama u mlečnim stadima gde je reprodukcija dobra (gde je dobar odnos remonta stada), praktikuje osemenjavanje prvotelki mlečnih rasa sa semenom angus bikova, jer teljenje ne uzrokuje stresne situacije po prvotelke, koje tada veoma lako ulaze u laktaciju i u dalji proces reprodukcije.

Takodje se smatra da su ukrštene junice ili krave F1 generacije, izmedju angusa i holsteina, veoma dobre dojilje koje su idealne za sistem krava – tele, a muško potomstvo se tovi i iskorišćava za meso. Kod Angusa se majčinske osobine tretiraju kao veoma kvalitetne u smislu dobrog odgoja teladi.

Ono što je velika prednost kod Angus rase jeste mogućnost dobre reprodukcije i tovnih osobina u relativno skromnim uslovima na travnatim površinama uz minimalno angažovanje radne snage i idealan je za gajenje u Srbiji.

Autor: Radojica Mojsijev

Uzgoj na pašnjacima je uslov da se ostvari dobar profit. Angus je upravo takva rasa, otporna, zahvalna za uzgoj koja daje meso najboljeg kvaliteta. meso je prošarano masnoćom – mramorasto. Takvo meso je najtraženije u ugostiteljstvu.

Šansa je i uzgoj u organskom načinu uzgoja jer potražnja je u stalnom usponu.

Klanica “Đurđević” je na početku stvaranja brenda “Angus šnicle” na srpskom tržištu. Ponuda je da se kooperanti jave radi kupovine angus junica – u toku su pregovori sa bankom da ponude povoljne kreditne aranžmane kupcima (sa učešćem 20% od celokupne cene ostalo na kredit). Javićemo Vam više informacija tokom sledeće nedelje. Subvencije za sistem krava – tele je 40.000 dinara.

Pročitaj i ...

ispaša

Ispaša tokom sezone i električni čuvar

Ispaša na obroncima planina i travnjacima u niziji je ekonomični vid tova stoke.

Leave a Reply