Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Gajenje ćurića i pilića, koje su razlike u načinu uzgoja?

Gajenje ćurića i pilića, koje su razlike u načinu uzgoja?

?urka

Većina odgajivača živine upoznata je sa gajenjem pilića. No, razlike u gajenju pilića i ćurića postoje zato gajenje ne može da uspe svima podjednako.

Navešćemo neke od tih krucijalnih razlika.

Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu. U načelu kada se radi o podnom prostoru (podnoj površini, hranidbenom prostoru, prostoru na pojilici, pod grejačem i sl.) jedno ćure zahteva 2-3 puta više prostora nego pile.

Zbog toga što rastu znatno brže, ćurići zahtevaju i hranu bogatiju belančevinama (proteinima), prve četiri nedelje i sa 28-30% proteina.

Ćurići prvih dana, pa i nedelja, zahtevaju više toplote od pilića. Dok se jednodnevni pilići mogu useliti u prostoriju zagrejanu do 30C i u njoj relativno dobro napredovati, minimalna temperatura koja se mora obezbediti jednodnevnim ćurićima iznosi 35-38 C.

Ćurići su, uopšte uzev, prvih nedelja osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage, kvašenja i drugih nepovoljnih uticaja. Tek kad „prebobaju“ (tj. dobiju „bobe, „bradavice“, karakteristične mesnate crvene izraštaje po golom delu vrata), u uzrastu oko 8 nedelja postaju izrazito otporni.

Ćurići prvih dana slabo vide i potrebna im je jaka svetlost da bi uočili hranu i vodu. Oni za razliku od pilića moraju da uče da jedu i piju. Veoma su „trapavi“. Skloni raskrečenju i iščašenju nogu, često kada padnu na leđa nisu u stanju sami da ustanu i, uopšte, zahtevaju prvih dana posebno brižljivu negu i stalni nadzor.

Gajenje ćurića i pilića, razlike u načinu uzgoja

Ćurići su osetljiviji od pilića i na druge stresove, buku, neujednačenu osvetljenost prostorije, lako se uznemire, uplaše i gomilaju, kada može doći i do masovnijih gubitaka.

Sve što je izneto nikako ne znači da zainteresovani odgajivač treba da se uplaši od gajenja ćuraka i od njega odustane.

Navođenje razlika u gajenju pilića i ćurića ima za cilj da odgajivaču početniku bude jasno sledeće:

Najbolje je nabaviti ćuriće u uzrastu od četiri do šest nedelja, kad im zagrevanje više nije tako neophodno, i kad su prebrodili najkritičnije faze.

Savetodavac stočarstva Kosovka Jakšić

Pročitaj i ...

hranljiva vrednost bela detelina gnječilica hranljiva vrednost

Hranljiva vrednost biljne mase

Kosidba visine od 7 - 10 cm je najbolji izbor kada dobijate najkvalitetniju senažu ili seno.