Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Ekonomija tova pilića, veliki brojevi donose više

Ekonomija tova pilića, veliki brojevi donose više

Ekonomija tova pilića. Iskustva pokazuju da je tov 5.000 pilića ekonomski koristan, ali da jato od 10.000 jedinki donosi dvostruko više profita. Međutim, kod velikih jata treba ekonomisati još i više jer svaki propust može negativno da se odrazi u finansijskom smislu.
Ekonomika tova sastoji se od ukupnog prirasta u kg i troškova tova, a finansijski efekat zavisi od razlike između ova dva činioca. Svakako da presudnu ulogu imaju plasman utovljenih grla i cena na tržištu.

Ekonomija tova pilića, veliki brojevi donose više

Prvi uslov za ekonomičnost tova je kvalitetna realizacija tova kojapro eco insekticid proteini odlučuju strukturna hrana podrazumeva kvalitet utovljenog pileta i njegov prirast.

U troškove tova ubrajaju se materijalni troškovi, amortizacija, radna snaga i ostali troškovi.

1./ Materijalne troškove čine osnovni i  pomoćni troškovi koji iznose od 50 -70% od ukupnih troškova. Osnovni troškovi su: jednodnevno pile, voda, hrana. Pomoćni troškovi su: grejanje i osvetljenje, prostirka, zdravstvena zaštita (vakcine, lekovi i veterinarske usluge) i higijena (detergenti i dezinfekciona sredstva).

2./ Troškovi amortizacije objekta i opreme, investicionog održavanja i radne snage iznose oko 6-7% od ukupnih troškova. Svaki i najmanji trošak je važan pogotovo u tovu s velikim brojem pilića. Svakodnevna pisana evidencija može da bude od velike pomoći za odgajivača.

Pored toga odgajivač mora stalno da prati i analizira  troškove i naravno odmah da ih otklanja. U savremenom tovu sa velikim jatima odgajivači mogu imati veliku pomoć pri obračunavanju i analiziranju troškova ako uvedu neki integralni sistem upravljanja pomoću računara. Cilj je traganje za optimalnim rešenjem između visine ulaganja i pokazanih efekata, obrade podataka, odlučivanja i upravljanja.

Pod upravljanjem se podrazumeva: praćenje, kontrola, nadgledanje i upravljanje pomoću mikroprocesora i računara, odnosno sve što omogućuje da se tov kontroliše u smislu praćenja, blagovremenog nagoveštaja problema i odlučivanja.

PSSS Loznica     dipl ing Gordana Vujaklija

Pročitaj i ...

odgoj teladi krava tele Embriotransferi kućica za telad diareja kod tov junadi hit

Diareja kod teladi – kako rešiti?

Diareja kod teladi je problem sa kojim se farmeri stalno susreću. Na ove simptome treba obratiti pažnju i ukoliko je moguće prevenirati problem.

Leave a Reply