Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Hereford rasa goveda zahvalna za tov

Hereford rasa goveda zahvalna za tov

Hereford rasa je nastala u istoimenoj pokrajini u zapadno-centralnom delu Engleske, a potiče od autohtonog krupnog goveda crvene boje i dugih rogova. Obeležja savremenog hereforda izgradila je skupina uzgajivača tokom 18. veka primenom metoda odabiranja i uzgoja u srodstvu, pri čemu je dobijeno govedo koje rano stasava, nešto kraćih nogu i bolje tovne sposobnosti.

Hereford za dobar tov

To govedo je snažne konstitucije sa vrlo razvijenom širinom i dubinom. Boja dlake je crvena s belim područjima na glavi, stomaku i nogama. Izvorni oblik hereforda je rogat, iako postoje sojevi bez rogova, koji su nastali kao posledica ukrštanja sa angusom i čelovej govedom. Visina grebena kod krava je prosečno 136 cm, a bikova 150 cm.

Masa tela odrasle krave u priplodnoj kondiciji je 650-730 kg, a bikova 850-1.000 kg. Proizvodnja mleka krava nije visoka i iznosi 1.200-2.000 kg, što je dovoljno za prehranu teladi. Teljenja nisu teška, a masa teladi pri rođenju je 30-35 kg. Uzgaja se u čistoj krvi i koristi se za ukrštanje sa mlečnim rasama radi dobijanja teladi i junica za sistem „krava-tele“. Danas se uzgaja po čitavom svetu, čemu su pogodovale njegove povoljne sposobnosti adaptacije na prirodne i hranidbene uslove (efikasno iskorišćava i najlošiju pašu) i otpornost na bolesti.

U Srbiji je najbrojnije goveče sa spiska tovnih rasa posle simentalca. Najveći broj grla je u okolini Bele Crkve, a poseban Centar za rasplod postoji u Ečkoj, gde je stado od skoro pedeset grla.

 AgroServis.rs

Hereford rasa zahvalna za  tov i ekonomiju

Posetili smo Adama Bugara, inženjera agronomije iz sela Ečka, koji se odlučio da u Srbiji stvori stado goveda rase hereford. Naš domaćin nam je ispričao osnovne karakteristike ove rase koje su ga navele da se odluči baš za nju.

– Matično stado od 19 krava kupili smo 2009. godine a danas (novembar 2013. godine) ih imamo blizu 100. Taj broj i dalje nije optimalan. Da bi mi to bila osnovna delatnost i da bi bila isplatva morao bih da ih imam barem 200, to mi je i cilj. Hereford rasa je sjajno goveče. On pre svega zahteva pašnjake i otvorenu površinu. Ako nemate prostor za ispašu nemojte držati hereford. Nije stajsko goveče, čak i u zimskom periodu, kad je sneg, on i dalje voli da je napolju. Ono što je bitno je da mu je osnovna hrana celuloza i kabasta hraniva. Kod mene je pre svega zastupljeno livadsko seno, nešto manje lucerke, sudanska trava, i pravimo silažu od kukuruza i kupujemo otpad iz poljoprivredne industrije. Ne koristimo uopšte koncentrate, čak ni u tovu bikova nismo koristili koncentrate.

Koliki je dnevni prirast grla koja tovite?

– Junad su se pokazala isto kao i simentalci, znači sa nekom prosečnom hranom oko kilogram do kilogram i 100 grama dnevni prirast. Nismo išli na više, nije nam se isplatilo, ali je utrošak te hrane i cena te hrane kojom smo tovili daleko niža nego cena hrane koja se koristi u drugim tovovima. Moram da kažem da je randman ostvaren na ovoj farmi preko 60%. Klanice su bile vrlo zadovoljne i kvalitetom teladi. Ovo grlo je baš za to namenjeno.

Koju cenu postižete?

– Ja radije prodajem mušku telad, odlučenu, dakle u petom ili šestom mesecu, zavisi kakva je paša, cena koju postižemo je između 3 i 3,5 evra po kilogramu. Telad su u proseku od 180 do 250 kilograma. To donosi lepu zaradu. Ona premija koju bismo trebali da dobijemo pokrila bi inače mnogo troškova.

Jeste li ikada dobili premiju?

–  Nijednu. Nikad. Ovo su već ni sam ne znam koja vlada i koji ministar po redu sa kojim ja kao nešto pregovaram i ubeđujem se… Mada napokon, za vreme Gorana Kneževića je nešto počelo, možda će se za vreme ovog ministra i ostvariti.

On je stočar pa bi mogao da ima razumevanja.

– Jeste, stočar je ali ja se nadam da će se stvarno promeniti neka državna politika prema nama. Nama su sva grla umatičena i valjda ćemo konačno ostvariti premiju.

Da li je ovo jedino veće stado hereforda u Vojvodini?

– Ima u Ruskom Krsturu jedno stado od oko 200 grla hereforda a pored toga drže još drugih vrsta, ima u Vršcu nekoliko manjih zapata od 10-20 krava, ali je ovo u svakom slučaju najčistije, odavde idu priplodni bikovi širom Srbije, a bogami i van Srbije.

Zaharije Trnavčević

Davno bilo, pa se pripoveda.

Hereford rasa zahvalna za  tov

Pročitaj i ...

krpelj vreba piroplazmoza

Krpelj vreba iz trave – prenosi bolest

Krpelj je parazit toplokrvnih životinja, a i čoveka. Sezonska aktivnost počinje im u proleće i traje do kasno u jesen. Treba .

Leave a Reply