Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Inkubacija guščijih jaja traje 32 dana

Inkubacija guščijih jaja traje 32 dana

Kako pravilno vršiti postupak tako da inkubacija guščijih jaja uspešno se okonča? Potreban je dobar savet koji Vam daje dipl. ing. Dragan Jakovljević iz PSSS Jagodina.

Inkubiranje guščijih jaja prilično se razlikuje od inkubiranja kokošijih jaja, počev od obrade jaja pre ulaganja u inkubator, a zatim i u tehnologiji samog inkubiranja. Da bi se ostvario što veći uspeh leženja guščića veoma je važno kako se oplođena jaja čuvaju i obrađuju pre stavljanja u inkubator.

Oplođena jaja se čuvaju u tamnoj prostoriji ali sa dovoljno kiseonika na temperaturi od 16-20 stepeni C. Pre stavljanja u inkubator jaja moraju sa odstoje najmanje 24 časa a najbolji rezultati se postižu ako se jaja čuvaju 2-7 dana. Ako se jaja transportuju do inkubatorske stanice to se radi u specijalnim kartonskim kutijama i vozilima sa ventilacijom i obezbeđenom temperaturom od 20 stepeni C.

Inkubacija guščijih jaja

Pre stavljanja u inkubator jaja treba dezinfikovati blagim orošavanjem formalinom i hipermanganom. Posle toga se jaja stavljaju u predvalionik gde ostaju 28 dana na temperaturi od 37,8 stepani C i vlažnosti između 70-80% i stalni dotok kiseonika. Petog dana se obavlja prvo provetravanje od 5 minuta, i tada se vrši orošavanje jaja vodom od 36 stepeni C. Posle toga se luftiranje obavlja svakog dana i dnevno se povećava dužina luftiranja za 1 minut.

Posle dvadeset osam dana jaja se prebacuju u valionike, gde temperatura ostaje ista a vlažnost vazduha se povećava na 90-95%. Tridesetog dana izleže se 20% guščića – najviše se izležu trideset prvog dana, a ostatak trideset drugog. Prostorija gde se nalazi inkubator i gde se vrši vađenje guščića treba da je zagrejana do 22 stepena.

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

Prasad – prašenje, uslovi za razvoj i odlučivanje ISV Subotica

Uslovi prašenja doprinose manjoj stopi mortaliteta prasadi, obezbedite ih.