Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Jabukovo sirće u ishrani životinja- zdravlje

Jabukovo sirće u ishrani životinja- zdravlje

Priroda čuva zdravlje, jabukovo sirće u ishrani životinja čuva njihovo zdravlje. Dnevna primena dovodi do poboljšanja zdravlja i boljih rezultata u uzgoju. Sirće sadrži 8 esencijalnih aminokiselina.

Primena jabukovog sirćeta u govedarstvu – autor mr Violeta Petrović-Luković

Za razvoj živog organizma potreban je čitav sistem aminokiselina, mikroelemenata i vitamina koje samo jabukovo sirće sadrži u svom sastavu.

Jabukovo sirće je proizvod aerobne fermentacije gde sirćetne bakterije iz jabuke oksidišu etil-alkohol u sirćetnu kiselinu. Pored sirćetne kiseline sadrži i ekstraktivne materije, uglavnom ugljene hidrate, belančevine i soli. Etil-alkohol i viši alkoholi sadržani u osnovnoj sirovini stvaraju sa sirćetnom kiselinom, koja nastaje u toku vrenja, odgovarajuće estre ugodnog mirisa i čine karakteristične buketne materije. Pored sirćetne kiseline i odgovarajućeg ekstrakta, ono sadrži i izvesne količine aminokiselina korisnih za ishranu.

Po laboratorijskim ispitivanjima jabukovo sirće ima 18 makro i mikroelemenata a u značajnoj meri ima: kalcijum 34,05 mg/l; magnezijum 8,64 mg/l; gvožđe 5,46 mg/l; fosfor 5,09 mg/l; silicijum 2,38 mg/l. Osim ovih elemenata sirće sadrži 8 esencijalnih aminokiselina: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan i valin. Od vitamina, koji su od izuzetnog značaja, sirće sadrži: riboflavin 10–65 U/l; nikotinska kiselina 100–260 U/l; pantotenska kiselina 50–165 U/l. Čisto jabukovo sirće sadrži izuzetno veliku dozu kalijuma/K+ (216,5 mg/l) s kojim je u stanju regulisati pH živog organizma a što je bitno za kontinuiran i zdrav razvoj.

Jabukovo sirće u ishrani

Primena jabukovog sirćeta u prevenciji i lečenju bolesti kod goveda kod nas skoro nepoznato, ali u svetu se uveliko radi na njegovoj primeni. Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava telenje, a mladuncima pomaže da ojačaju kosti. Neuporedivo je bolje od antibiotika, koji ne samo da je štetan za životinje, već kroz meso i mlečne proizvode indirektno utiče i na zdravlje ljudi.

Veći je broj problema i bolesti koje primena jabukovog sirćeta kao dodatka ishrani goveda može da spreči: akutni i hronični mastitis, jalovost, bruceloza, slaba potentnost bikova, slab apetit grla, dugo i teško teljenje, zapaljenja zglobova, podložnost nazebima, gripozna stanja, paraliza grla zbog mlečne groznice, neujednačena veličina teladi u stadu, slabost teladi, manje izražene rasne karakteristike podmatka i dr.

Upotrebom jabukovog sirćeta u ishrani GOVEDA ili pak kroz pijaću vodu ne može se pogrešiti kao sa antibioticima jer je jabukovo sirće neotrovno i grlo će odbiti ponuđenu hranu ukoliko mu sirće ne treba ili je predozirana količina. Na osnovu naučnih istraživanja (eksperiment Kiss-Bárdos) ustanovljeno je da je najpovoljniji put doziranja upravo preko vode za piće. Merenja su pokazala da je najpovoljniji odnos 1:100. Jedan litar jabukovog sirćeta na 100 litara vode. U ovom odnosu sirće u vodi reguliše pH vode na nešto ispod 5 i to je količina koju stoka rado konzumira. Ovu pH vrednost voda pod dejstvom sirćeta dugo zadržava.

Merenja koja su vršena u pitkoj vodi stoke pri letnjim vrućinama, pokazala su da voda koja sadrži sirće ima 1000 puta manje bakterija u odnosu na pitku vodu koja nije bila tretirana sirćetom.

Na osnovu različitih naučnih istraživanja predložene doze jabukovog sirćeta su:

• Za grla koja nisu ostala steona više meseci, servis period duži od 60 dana – uz hranu, po 50 grama jabukovog sirćeta, dva puta dnevno.

• Tokom steonosti, kravi treba davati, uz dva dnevna obroka, po 60 grama sirćeta do teljenja. Poslednja tri meseca steonosti, tri puta nedeljno, kravi treba davati u 60 grama sirćeta sa tri kapi Lugolov rastvora Poslednjih petnaest dana pred teljenje, kravama davati ovu mešavinu dva puta dnevno uz ostalu hranu.

• Kod slabosti kostiju i nogu, kravama treba davati 100 grama sirćeta dnevno.

• Kod male mlečnosti kravama treba davati do 100 grama sirćeta dnevno

• Kod preteranog lučenja sluzi iz gubice i protiv kašljanja – 100 grama jabukovog sirćeta dnevno.

• Ukoliko goveda češće dobijaju 100 grama jabukovog sirćeta sa tri kapi Lugolovog rastvora, biće zaštićenija od vašiju, stočnih muva, abortusa i stočnih parazita.

• Kod pobačaja, dobra doza je 50 grama sirćeta i tri kapi Lugolovog rastvora uz svaki obrok.

Kod jedinki koje dobijaju tretman jabukovim sirćetom aktivnost enzima je daleko intenzivnije izražena nego kod kojih onih bez tretmana. Intenzivirana enzimska aktivnost pomaže boljem iskorišćavanju stočne hrane, a samim tim pospešuje i tov.

Jabukovo sirće može da se daje i ovcama, kozama, konjima, psima, a i živini kod koje će ljuska jajeta biti znatno čvršća. Životinje kojima se daje jabukovo sirće su znatno otpornije, zdravije i imaju veću proizvodnost.

kvalitet ljuske mitarenje v

Lugolov rastvor je rastvor joda (rastvor 5% elementarnog joda u 1% rastvoru kalijum jodida). Pribor i sastojci neophodni za pravljenje Lugolovog rastvora:

  • bočica od 500 ml od neprozirnog stakla sa plastičnim čepom,
  • 500 ml destilovane vode,
  • granulirani jod – 25 grama
  • granulirani kalijumov jodid – 50 grama.

Kalijumov jodid se otopi u 250 ml destilovane vode uz lagano mešanje staklenom pipetom. Postepeno se dodaju kristali joda i dopuni se vodom. Pripremljeni rastvor se promućka. Ostavi se da odstoji bar 24 časa uz povremeno mućkanje. Nakon isteka 24 sata spreman je za upotrebu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće: Koristite neprskane jabuke, što ružnije po izgledu i sa po kojim crvom, samo da ne budu sasušene ili pokvarene. Jabuke se prvo dobro operu i očiste. Obavezno se bacaju semenke. Očišćene jabuke se samelju, da budu što usitnjenije. Samlevene jabuke se stave u bure ili neku drugu staklenu posudu u zavisnosti od količine. Jabuke se dobro izgnječe da puste svoj sok. Izgnječene jabuke se preliju sa rastvorom vode i šećera.

Na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 gr šećera i najmanje 2 l vode. Jabuke moraju skroz biti prelivene vodom. Posuda se napuni do ¾ svoje zapremine i prekrije krpom ili gazom. Posuda sa jabukama se nikako ne zatvara potpuno! Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu. Na početku vrenja jabuke su na površini, kada se završi vrenje jabuke su na dnu posude. Pripremljeni rastvor ocediti i držati na mračnom i tamnom mestu.

Pročitaj i ...

kukuruz vlažnog zrna gustina sklopa dan polja otkup kukuruza kukuruzna siva divlji sirak kukuruz kvalitet tržište

Koncentrati njihov sastav i vrste

Koncentrati njihov sastav i vrste prema grupama.Smeše koncentrata za goveda (ali ostale vrste životinjâ) možemo podeliti na: kompletne,