Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Janjenje ovaca i obavezna pravila koja treba primeniti

Janjenje ovaca i obavezna pravila koja treba primeniti

Da bi sve proteklo bezbedno, janjenje ovaca prate određena pravila. Kod ovaca bremenitost traje najčešće 150 dana, kako se približava janjenje, plod sve više raste. Janjenje traje uglavnom od 14 do 40 minuta i to noću, u slučaju komplikacija vreme janjenja se produžuje. Kao i kod drugih domaćih životinja pri samom janjenju ovce, prvo izlazi plodni mehur, nakon njega noge, naročito je važno da budu prednje jer za razliku od stražnjih nogu prednje noge imaju najčešće tabanute okrenute prema dole.

Ako pomažete ovci pri janjenju svakako operite ruke, namažite ruke kremom, utvrdite o kojem se položaju janjeta radi, ako ste u nedoumicama odmah pozovite veterinara, kako bi se janjenje sprovelo kako treba i sa što manje komplikacija.

ovce uzgoj đubrivo šuga kombinovanje silaže jagnjad za tov

Nakon izvlačenja, janje možete malo očistiti, najčešće nije potrebno jer nakon janjenje ovce ližu janje, ako ovca ne želi lizati janje potrebno je nakon što počne normalno disati protrljati smotuljkom sena ili krpom po leđima janjeta od glave do repa, ili ga posuti mlevenim žitom ne bi li podstakli ovcu da ga počne lizati. Nakon janjenja posteljica bi trebala izaći najčešće 2-4 sata od poroda, ako se to ne dogodi posavetujte se s veterinarom što vam je činiti.

Janjenje ovaca 

Nakon janjenja

Nakon janjenja preporučljivo je odvojiti ovcu i janje od ostatka krda barem dva dana. Vrlo je bitno da janje posisa prvo mleko čim ojača toliko da može sisati, u suprotnom izmuzite prvo ovčije mleko koje se naziva kolostrum u bočicu s dudom i nahranite janje.

Kolostrum ili prvo mleko nakon janjenja kod ovaca je vrlo bitno da ga janje popije, nastalo je radom mlečnih žlezda s namerom da nakon bilo janjenja, telenja… osigurava janjetu dovoljnu količinu belančevina i ostalih dodataka koji su neophodni kako bi se podigao nivo imuniteta i zaštite janjeta.

Odbiće janjeta

Nakon što protekne određeni vremenski period koji se kreće od 45 do 90 dana, no uz prethodno navedeni period neretko se primenjuje onaj duži od 90 dana, vrši se odbiće janjeta.

Period koji je prethodno naveden a iznosi duže od 90 dana do odbića se ne preporučuje jer osobito iscrpljuje ovcu, janje može oštetiti vime ovci prilikom sisanja, te na osnovu ozleda koje nanese na vimenu postoji veća mogućnost zaraze bakterijama.

Odbiće janjeta i prelazak s tekuće hrane na krutu hranu, provodi se jer mleko više NE sadrži dovoljnu količinu hraniva koje je potrebno za rast i razvoj janjeta, i kako bi se smanjilo iscrpljivanje ovce, nakon odbijanja osigurajte janjetu seno stalno, a starter po obrocima.

Janjad koja se uzgaja prvenstveno za klanje najpovoljnije je hraniti starterom i senom, kako bi brže postiglo željenu veličinu.

PSSSrbija

 

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …

Leave a Reply