Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Jarad prve nedelje posle poroda koristi suvu hranu

Jarad prve nedelje posle poroda koristi suvu hranu

Jarad prve nedelje posle poroda počinje da koristi suvu hranu – kvalitetno seno i “jaku” hranu sa 18% proteina. Kako poštovati pravila da se kod jaradi pravilno razviju organi za varenje savetuje Vas Kosovka Jakšić dipl. ing. poljoprivrede.

Za pravilno razvijanje organa za varenje značajno je prihranjivanje jaradi suvom hranom. Prihranjivanje obično počinje između 7. i I 4. dana posle rođenja, dok u uzrastu od oko tri nedelje jarad počinje i da preživa. Uz majčino mleko jaradima davati kvalitetno seno sa što više lišća, kao i smešu koncentrata sa 18% proteina. Takođe, neophodno je da imaju na raspolaganju dovoljne količine vode za piće. Najbolje je u ishrani jaradi koristiti kvalitetno seno lucerke, kao i livadsko seno.

Jarad prve nedelje posle poroda

U početku prihranjivanja koncentrat se daje u količini od oko 20-40 grama, ali se kasnije količina povećava, tako da pri zalučenju ona može iznositi oko 200 grama. Početna smeša koncentrata za ishranu jaradi u % :

Kukuruz 46%, stočno brašno 5%, ječam 15%, suncokretova sačma 15%, sojina sačma 15, stočna kreda 1%, premiks 3%.

Od koncentrovanih hraniva daje se kukuruz, ječam, ovas, pšenične mekinje, kao i suncokretova ili sojina sačma. Bolje je da smeša koncentrata bude peletirana u pelete prečnika 2-5 mm. Ukoliko se jarad pravilno hrane u starosti od mesec i po dana, dostižu telesnu masu od 12-15 kg, a pri zalučenju sa tri meseca starosti oko 20 kg.

Pročitajte i : Selekcija jaradi za uspeh na kraju ciklusa gajenja

Pročitaj i ...

fendt kosačice senaža setva travnjaka tritikale dobro sušenje travne sejani travnjaci italijanski ljulj

Trava Italijanski ljulj je dobra stočna hrana u proleće

Veliki je izbor trava koje možete gajiti kao hrana za stoku, italijanski ljulj je dobar izbor. Postiže se 12 tona sena po hektaru, ili čak 70 tona zelene mase po hektaru.