Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Mikotoksini u živinarstvu i njihov uticaj

Mikotoksini u živinarstvu i njihov uticaj

Nekada na njivi bolest zahvati kukuruz i onda posledično postoji mogućnost da mikotoksini u živinarstvu nanesu velike štete. Potcenjen je efekat mikotoksina. Imuni sistem životinje oslabljen kada je hrana kontaminirana mikotoksinima. Oni u niskim koncentracijama imaju efekat na strukture i funkcije tankog creva pa se samim tim smanjuje apsorpcija nutritijenata i efikasnost vakcina i drugih lekova.

Posledice kontaminacije živine mikotoksinima može biti veći nego što se prvobitno mislio. Direktna šteta se često ogleda u mortalitetu ili kliničkim simptomima. Ali mikotoksini u niskim koncentracijama takođe imaju efekat na strukture i funkcije tankog creva pa se samim tim smanjuje apsorpcija i efikasnost vakcina i drugih lekova. Ovo je izjavio belgijski istraživač Ginter Antonissen iz Genta koji je predstavio svoje rezultate istraživanja na nedavnom sastanku sa živinarima u Holandiji.

Mikotoksini u živinarstvu i njihov uticaj

Istraživanje Antonissena je pokazalo da od efekta mikotoksina u hrani za životinje mogu skratiti mikrovile u tankom crevu, što crevo čini manje sposobnim da apsorbuje hranljive materije. Još jedan zaključak iz njegovog rada bio je da je imuni sistem životinje oslabljen kada je hrana kontaminirana mikotoksinima. Nakon toga, životinje su mnogo podložnije bolestima. Antonissen kaže da još uvek postoji mnogo nepoznanica u vezi stvarnih efekata proizrokovanih kontaminacijom mikotoksina.

Ranije ove godine na sastanku koji je organizovala kompanija Biomin and Panagro Animal Health, Antonissen je upozorio na važnost zdravih creva kod živine, jer čak i niske koncentracije mikotoksina koje su se do sada smatrale tolerantnim, prema njegovom istraživanju – to nisu. I nizak nivo mikotoksina i dalje može izazvati oštećenja kod živine i tako smanjiti profitabilnost proizvodnje.

 autor Emi Kolem An
 izvor poljoprivreda.info

Pročitaj i ...

krompir siliranje STOČNI KELJ kalijum manjak jalovost trave kao lekovi zimska ishrana tov junadi konkurs za opremanje kalcijum trave bolesti papaka goveda stočna so

Bolesti papaka goveda – hromost kao posledica

Nega papaka kod goveda je obavezna mera koja može da doprinese prihodima na farmi.

Leave a Reply