Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Morka – neobična ptica za gajenje

Morka – neobična ptica za gajenje

Morka je poznata od davnina, poreklom iz Gvineje, doneta na tlo Evrope. Poznata i kao misirka, biserka, dukatka (Numida meleagris). Ona ima izduženo, ovalno telo kojoj je leđna linija skoro vodoravna. Glava je mala, gola, lice plavobele boje. Na glavi ima jedan rožni izraštaj. Telo je obraslo gustim perjem, noge su duge, a vrat kratak. Boja može biti plavkasta, srebrnastosmeđa, siva i bela. Za sve boje, karakteristična su, sedefasto bela okruglasta polja u obliku bisera. Mužjak (misirac) je nešto krupniji, ima veći rog i veće podbradnjake.

Gajenje morke

Morke počinju jaja nositi u martu mesecu pa do kasno u jesen. Jedna od karakteristika kod morki je da ukoliko imaju mogućnosti, one će da sakriju gnezdo. U tom slučaju kada ženka leži na jajima, u dvorištu se stekne utisak da je jedna morka nestala. Tek kad se izlegu pilići, nakon toga se ponovo pojavi. Obično leži na gnezdu kad u njemu ima između 20 i 25 jaja, a pilići se izležu nakon 26 dana.

Da bi se izbeglo preletanje ograde mogu se mladi pilići morki pomešati sa pilićima od kokoške. Kada odrastu u takvim uslovima ne prave probleme sa preletanjem.

Morka je neobična ptica za gajenje

Na našim prostorima, gajenje morke ima sporednu ulogu i ne postoji u cilju ekonomske dobiti. Uglavnom se gaji radi svog živopisnog izgleda, kao ukrasna živina. Takođe se propagira njihovo držanje u sklopu organske proizvodnje sa ciljem da se smanji broj štetnih insekata kao na primer krompirove zlatice.

morka

Meso morki je tamnije boje, po ukusu je slično mesu fazana, jarebice ili prepelice i veoma je cenjeno. Dostiže težinu od 1,3 do 2 kg.

100 g mesa ima:

  • 153 kalorije
  • 23,4 g proteina,
  • 6,6 g masti,
  • minerale (natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, jod fluor, bakar) i
  • vitamine (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, E, K).

Meso mlade morke je vrlo meko i ukusno, naročito ako se priprema kao divljač.

Jaja su manja od kokošijih, ljuska je pegava, mrkožute boje, vrlo tvrda. Težina mase jajeta je 45-50 g, tečna su i finog ukusa. U odnosu na kokošja, jaja morki sadrže više masti i imaju veću hranljivu i kaloričnu vrednost.

Rasterivanje štetočina

Kada su morke u pitanju, ovo sa rasterivanjem štetočina se obavezno spominje. Jedni tvrde da uspešno rasteruje pacove i druge štetočine, dok sa druge strane ima onih koji tvrde da nemaju nikakav uticaj na prisustvo pacova i ostalih štetočina.

Pročitaj i ...

senaža pravilna suva materija

SUVA MATERIJA u senaži kako je odrediti

Kako odrediti sadržaj suve materije kada spremate senažu za zimu?