Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Nega jaradi za uspešnu proizvodnju mleka i mesa

Nega jaradi za uspešnu proizvodnju mleka i mesa

Nega jaradi – Samo od zdrave i vitalne jaradi uz odgovarajuću negu i ishranu možemo iskoristiti njihov genetski potencijal razvoja i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio zdrav i vitalan podmladak veoma je bitna ishrana koza naročito u drugoj fazi bremenitosti (poslednjih 45 dana pre jarenja). U ovaj vremenski period dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to i period servis vimena – priprema mlečne žlezde za narednu laktaciju. U mnogome od načina ishrane koza u drugoj polovini bremenitosti zavisi kvalitet rodjenih jaradi i kvalitet kolostruma. Zbog toga je ovaj period jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu.

Ishranu treba prilagoditi na osnovu broja i brzine razvoja ploda. Količina obroka se povećava za 30% pa i više, orijentaciono obrok bi se mogao sastojati od 2.5-3 kg kvalitetnog sena i 200 – 300 gr koncentrata u zavisnosti od kvalitet sena. U drugoj polovini bremenitosti poželjno je i vitaminizirati koze (A,D3,E). Pre partusa 3 – 4 dana obrok se smanjuje za 1/3 pa i za 1/2 vodeći računa o kvalitetu sena. Prvih pet dana nakon porodjaja kozu hranimo napojem od žitarica i kvalitetnim senom, a nakon toga postepeno normalizujemo obrok.

Nega jaradi uslov za uspešnu proizvodnju mleka i mesa

Brzo nakon jarenja, jare je pokretno i sposobno da traži vime. Pre sisanja, sise koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu, jer je veća prisutnost bakterija u prvim mlazevima. Veoma je bitno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije kolostrum i dobije vitamin A, D3, E. Sa prvim mlazevima popijenog kolostruma koji sadrži imunoglobuline formira se pasivni imunitet, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti.

Pasivni imunitet predstavlja osnovu u formiranju aktivnog imuniteta. Hranljivim materijama iz kolostruma zagreva se organizam, a ujedno se i razvija. Kolostrum uspostavlja normalni protok hranljivih materija kroz creva. U slučaju da majka ugine ili nema mleko, jarad se podmeće koza koja ima kolostrum, a može im se dati i kravlji kolostrum iako nije adekvatna zamena za kozji. Poželjno je da na svakom gazdinstvu ima zamrznuti rezervni kolostrum.

Prilikom korišćenja zamrznutog kolostruma obratiti pažnju na pripremu. Kolostrum zagrevamo postepeno, na indirektni izvor toplote ne veće od 50C da ne bi uništili imunoglobuline. Temperatura pripremljenog kolostruma treba biti 38-39 C. U prvoj nedelji života jarad se hrani na sisu i majčino mleko je jedino hranljivo. Poželjno je da u ovaj period mladunče sisa po volji, i da bude zajedno sa majkom. Ukoliko je odvojeno od majke potrebnu količinu mleka (0.5-0.8 lit.) dati u 4-5 podoja. Od druge nedelje u ishrani se uključuju kvalitetna sena (lucerka – detelina), i povećava se količina mleka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri podoja.

Nega jaradi – Od treće nedelje u ishrani dodaje se koncentrat za jarad sa 18% proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava tako da sa starošću od 35 – 40 dana dobije 300-350 gr koncentrata. Ova količina koncentrata se zadržava, a veće potrebe jaradi u pogledu hranljive materije nadomešćuju se upotrebom veće količine sena. Količina mleka od pete nedelje počinje da se smanjuje, tako da jarad za priplod odbijamo sa 2 meseca starosti, a ostalu i ranije. Zbog sve veće potražnje kao i cene mleka i mlečnih proizvoda od koza, u ishrani jaradi nakon 7 dana starosti možemo postepeno uključiti zamenu za mleko. To je spoj mleka i surutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti, vitamina i drugih dodatka. Prilikom upotrebe zamene za mleka koristiti zdravstveno ispravnu vodu i pridržavati se uputstava za upotrebu.

Seno i vodu moraju imati uvek na raspolaganju.

Srdan Zafirović Dipl. ing. poljoprivrede – smer stočarstva

PSSS Vranje

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …