Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Ovca za gajenje na pašnjacima uz male troškove

Ovca za gajenje na pašnjacima uz male troškove

Još jedna rasa koja može da se gaji u Srbiji tj. ovca za gajenje na pašnjacima uz male troškove. Dolazi iz Engleske sa tradicijom više od 180 godina.

Pasmina je dobila ime po starom gradu Clunu i okolnim šumama u jugozapadnom kutu Shropshirea, u Engleskoj, na brdima bliže Velsu.

Godine 1925. u Velikoj Britaniji osnovano je Društvo uzgajivača ovaca Clun Forest i sredinom 1950-ih, na godišnjoj četvorodnevnoj prodaji u Craven Armsu, prodato je oko 75 000 čistokrvnih ovaca.

Poslednjih godina u ovdašnjoj Britaniji broj ovaca Clun Forest smanjio se, ali interes za pasminu neprestano raste u Severnoj Americi i Holandiji.

Ovca za gajenje na pašnjacima

Osobine sorte

Ovca Clun Forest srednja je ovca srednje tamne boje koja je poznata po svojoj otpornosti, dugom vremenu eksploatacije, plodnosti i dobrim majčinskim sposobnostima. Clunova ovca obično dobija blizance koji će rasti vrlo brzo zbog visokog sadržaja masti u njenom mleku.

Najupečatljivija osobina Cluna je glava bogate tamne boje, prilično uska i bez vune, osim vunenog gornjeg čvora. Uši se drže uspravno, što daje ovcama vrlo budan i živahan izgled. Snažni izgled ovce naglašen je snažnim mišićavim vratom i dugim širokim leđima. Noge ispod skočnog zgloba trebaju biti što je moguće više od vune, dok bi samo runo trebalo biti ujednačeno u dužinu, boju i teksturu od glave do repa.

Meso –Clun Forest ovce vrlo su dobro prilagođene uzgoju na travnjacima. Jaganjci dosežu tržišnu težinu 45 kg u sedam do osam meseci hraneći se samo na paši. Meso je “suvo” i blagog okusa.

Vuna – Runo Clun Forest-a je umerene težine (šest do osam kilograma) i dlake dužine 10 centimetara i runo je vrlo konzistentno od vrata do brade.

Mleko – Budući da ovca Clun Forest proizvodi puno masti u mleku, više nego kod drugih ovaca, Clun se često ukršta sa mlečnim ovcama, poput istočnofrizijske, kako bi im davali dodatno bogatstvo masti u ovčijim sirevima.

U Srbiji uskoro na imanju Eraković, Bresnica, Koceljeva.

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …