Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Prirodni probiotici pomažu životinjama

Prirodni probiotici pomažu životinjama

Prirodni probiotici na domaći način – Neumerena upotreba antibiotika u stočarstvu je veoma opasno ali prirodni probiotici na domaći način mogu pomoći uzgajivačima. Postavlja se pitanje: šta mogu proizvođači učiniti da poboljšaju ekonomsku (zootehničku) efikasnost proizvodnje, a da ne budu zavisni od preskupih probiotika inostranog porekla.

Tu se mogu naći domaći probiotici kao što su pekarski kvasac, jabukovo sirće, kiselo testo… U ishrani priplodnih krmača i nerastova može se, što češće, uz ostalu hranu dodati, po grlu, oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba. Kod mlađih životinja namenjenih priplodu i svinja u tovu, ova količina može se smanjiti na dvadesetak grama po grlu.

Prirodni probiotici za pomoć životinjama

  • U živinarstvu, na 100 litara vode za napajanje, uspite u medikator 1 litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4% ukupnih kiselina.
  • U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, trudite se da grlo češće u napoju dobije npr. kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.
  • Za sitniju svinjarsku i živinarsku proizvodnju interesantno je davanje grlima kukuruzne prekrupe koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Npr. uzmite 50 grama pekarskog kvasca, razmutite ga u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavite pola sata da počne da nadolazi. Potom, ulijte ovu tečnost u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promešajte, dolijte još malo mlake vode po potrebi, te ostavite preko noći da fermentira i sledećeg jutra higijenski ponudite svinjama i živini. Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1.000 koka nosilja. Broj, odnosno, učestalost davanja ove hrane grlima, samostalno će odrediti stočar prema stečenom iskustvu i prema broju životinja koje ima.

Izvor:www.stocarstvo.com

Savetodavac za stočarstvo dip. inž. Petrović Duška

PSSS Prokuplje

Pročitaj i ...

senaža pravilna suva materija

SUVA MATERIJA u senaži kako je odrediti

Kako odrediti sadržaj suve materije kada spremate senažu za zimu?

Leave a Reply