Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Škotsko goveče – ekstenzivan uzgoj

Škotsko goveče – ekstenzivan uzgoj

škotsko goveče ima prednosti za ekstenzivan uzgoj. Idealno za imanja koja su zaboravljena i treba im udahnuti novu nadu, škotsko goveče malo pažnje traži a uzvraća višestruko više. Meso koje neki porede sa mesom angusa – prilika da to i proverite je da gajite škotsko goveče.

Koliko puta ste naišli na zapuštene pašnjake, zarasle u travu. Napuštena imanja nije imao ko da radi i u Sloveniji su se setili da tu počnu uzgajati škotsko goveče. Takav, ekstenzivan način uzgoja je ubrzo pokazao svoje prednosti. Napuštena imanja uglavnom dugi niz godina nisu tretirana pesticidima, nije korišteno veštačko đubrivo… Stvorena je osnova za ekološki uzgoj goveda.

Dugodlako škotsko goveče potiče od divljeg goveda britanskih ostrva. To je najstarije poznata vrsta goveda. Životinje su poznate po dugoj dlaci i široko istaknutim rogovima, što im daje prvobitan i prirodan izgled. Iako poseduju  duge rogove, životinje su vrlo mirne i druželjubive.

Pasmina škotskog goveda je posebno cenjena zbog njene izuzetne  prilagodljivosti vremenskim uslovima. Govedo je živelo vekovima u surovom, zabačenom Škotskom visokogorju. Extremno oštri uslo vi omogućili  su proces prirodne selekcije, gdje samo oni najjači i najprilagodljiviji preživljavaju i prenose gene na vrstu. Škotsko govedo zahteva za svoj razvoj izuzetno malo u pogledu zaklona, hrane i skupih žitarica. U stvari, škotsko govedo živi u uslovima u kojima bi mnoge druge vrste izumrle.

škotsko

Prezimljavaju na pašnjaku, iako imaju na raspolaganju staju. Krave bez problema tele vani, na temperaturi minus dvadeset stepeni i imaju jako izražen majčinski nagon – vrlo su dobre i brižne majke. Idealnu zaštitu od hladnoće daje im zimska dlaka koja se sastoji od dva sloja dlake. Gornji sloj je dugačka dlaka koja lako odbija kišu i sneg te održava suvom donju, vrlo meku, mahovinastu dlaku koja  služi za zadržavanje topline. Zbog svoje otpornosti na sneg i hladnoću rasprostiru se na severu do Aljaske i Skandinavije. U sušnim razdobljima, kad je premalo trave na pašnjaku,  ponašaju se izuzetne štedljivo i skromno, kao da nagonski osećaju, da je potrebno štedeti sa hranom.

Životinje su izuzetno otporne i na bolesti. Duga dlaka i uvojci preko očiju štite im oči od letećih insekata i sunčevih zraka, pa su zato konjuktivitis i rak očiju retka bolest. Govedo je mirno i retko doživljava stres, pa su i bolesti povezane sa stresom retkost. Žive do 25 godina.

Škotsko goveče

 Karakteristike tog goveda su:

 • duga dlaka
 • celogodišnja paša
 • na paši je od sredine marta do kraja novembra
 • ne treba staje
 • muža nije potrebna, tele zamenjuje muzilicu
 • teli bez problema i bez veterinara
 • brižno majčinstvo i visoka plodnost
 • uzgoj s relativno malo uloženog rada
 • skromno u prehrani, zadovoljava ga hrana manje kvalitete
 • može se uzgajati na neobrađenim površinama
 • ne uništava pašnjak, već ga oplemenjuje
 • ima visokokvalitetno meso
 • meso sa niskom količinom holesterola
 • u zimskim danima hrani se senom i slamom
 • krave dojilje sa prirodnim parenjem
 • žive do 25 godina
škotsko goveče

Držanje na područjima kao što su pustare ili zarasle površine, koja su daleko od idealnih travnjaka, još je jedan je od razloga za držanje škotskog goveda. Možemo reći da jedu ono što ostala goveda ostavljaju – i od toga se još i debljaju. Rado i brste pa su idealni čistači zaraslog terena. Naseljavanjem tih praktičnih životinja na napuštena imanja značajno bi doprinelo oživljavanju sela.

To govedo se uzgaja isključivo za meso koje se odlikuje po posebnom ukusu i višoj kvaliteti. Meso škotskog goveda je specijalitet, suvo je, lagano mramorno i punog ukusa, sa puno manje masnoće (jer je govedo izolirano sa dugom dlakom a ne sa debelim slojem masnoće). Najveća vrednost da je meso proizvedeno na potpuno ekološki način te je oslobođeno veštačke hrane i svih dodataka iz klasičnog uzgoja.

Težina: Odrasla krava od 450 do 600 kg, odrasli bik od 650 do 900 kg

Dlaka: Dvoslojna, donji puhasti sloj i spoljni, dugi sloj dlake

Boja: crvena, sivosmeđa, svetlosmeđa, bijela, crna

Glava: Kratka i široka, sa dugim i široko istaknutim rogovima

Telo: Malo, snažno, plećna visina oko 120 cm

Odlike:
– miran temperament, krotkost, znatiželjnost
– teljenje bez problema i brižno materinstvo
– dobro iskorištavanje hrane iz škrtog tla
sporo odrastanje

Agencije

Pročitaj i ...

tov pilića leukoza živine kokoške nosilje mikotoksini u proteini inerali

Leukoza živine – pojava, simptomi, način lečenja

Leukoza često dovede do uništavanja čitavog jata. Vakcine protiv ove bolesti nema.

Leave a Reply