Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Stočna so je neophodna u uzgoju domaće stoke

Stočna so je neophodna u uzgoju domaće stoke

Stočna so – Ovcama, i drugim preživarima, treba davati stočnu so. Posle zimske ishrane stoku treba dovesti u dobru kondiciju. Posebnu brigu posvetiti izbalansiranoj ishrani. Stočna so je najčešće korišćeni mineralni dodatak u ishrani domaćih životinja. To je najčešće natrijum-hlorid (NaCl) uz druge soli (magnezijum i druge). Životinjama je potreban i natrijum i hlor. Odnos između njih i prisustvo u organizmu utiču na održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže. Reakcija 20% rastvora soli u vodi je neutralna.

 U prometu se nalaze razne vrste soli:

  1. Varena so je po poreklu od izvorske slane vode koja se kuvanjem uparava i gubi. U podzemnim jezerima se otopila kamena stočna so i varenjem se voda isparava i prečišćava. Najčešće se koristi za ljudsku ishranu ali se može dodavati i životinjama u obroku.
  2. Kamena so je nastala mlevenjem rude.
  3. Morska so se dobija isparavanjem morske slane vode spontano u bazenima ili kazanima (“žetva soli”).

Stočna so je neophodna u uzgoju domaće stoke

   Prema obliku u prometu može da bude:

  • Kristalna stočna so (varena i morska)
  • Mlevena (kamena) so
  • Briketirana stočna so
kuhinjska so

Kvalitet soli je propisan zakonom, da nije škodljiva, da je denaturisana sa 0,2% fero-oksida ili drvenog uglja. U isto vreme se so jodira sa 10 mg kalijum – jodida ili natrijum – jodida, pa ima 5-15 mg/kg joda. Dodatak ovog elementa vezan je za potrebe i nedostatak joda u nekim područjima. Ukus soli treba da je bez gorčine i bez mirisa. Potrebna usitnjenost je da 50% mase prođe kroz sito otvora 2 mm, a kristalna 3 – 3,5 mm. Vlaga mora da bude manja od 2%, da je bar 36% natrijuma, do 0,07% magnezijuma i do 0,3% kalijuma.

Ako se koristi stočna so kalijum-jodid, sadržaj joda je minimalno 0,0038%, a ako se koristi natrijum-jodid onda je minimum 0,0076%.

Dodavanje stočne soli treba da se radi svaki dan ili da se životinjama da so u obliku kamena kako bi je konzumirale po volji – so se ne akumulira u organizmu već se neprestano izlučuje.

Zlatković Goran

dipl.ing. stočarstva

Pročitaj i ...

masti u mleku uticaj hrane

Uticaj hrane na ukus i miris mleka

Neprijatan ukus mleku daju neke uljarice - uljana repica, zatim i lišće i glava šećerne repe, stočni kelj.

Leave a Reply