Najnovije vesti
Početna » Sajmovi u regionu » Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu počinje sutra, to je prilika da posetite i Dan voćara 15. maja u Master centru sa početkom u 13 sati. Voćarstvo je značajna grana naše poljoprivrede, izvezli smo 2018. godine maline u vrednosti 226 miliona US dolara, jabuka za 101 milion US dolara, višnje za 46 miliona US dolara …

Prvi put na Poljoprivrednom sajmu biće organizovan Međunarodni dan voćara.

U sredu, 15. maja, od 10 do 13 časova u Velikoj sali Kongresnog centra biće održana predavanja, radionice i konferencije na kojima će predavači uz stručnjake iz naše zemlje, biti i eksperti iz Italije i Tunisa. Učešće je potvrdilo oko 300 voćara iz Srbije i regiona.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuka Radojevića, učesnici će imati priliku da vide prezentacije iskustava koja su postigla uspeh u praksi, kao i mogućnosti praktične primene naučnih i teorijskih pristupa i dostignuća.

Međunarodni dan voćara u sredu organizuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, revija „Dobro jutro“ i  Novosadski sajam.

Teme Dana voćara

Dobra prilika da voćari razmene iskustva, pronađu rešenja za probleme koji ih muče i konsultuju se sa stručnjacima kako dalje u uzgoju i prodaji. Nova tržišta su neminovnost, ali treba biti realan, i drugi imaju iste ciljeve. Ove godine jabuka nije mogla pronaći kupce voljne da plate onoliko koliko proizvođači mislili da treba. Tržište ima svoje uslove koji nekada nisu fer, ali troškovi proizvodnje u Srbiji su sigurno niži nego u Italiji, Francuskoj…

jabuka svet stratifikovanje semena bolesti u jabučnjaku jabuka trešnja
Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Nova tržišta ne mogu biti daleka jer troškovi transporta mogu “pojesti” zaradu. To ograničava naš izbor za izvoz – Rusija, zemlje EU, Bliski istok i severna Afrika. Bilo je obećanja za izvoz jabuka u Indiju, ali… Tamo su već stigli Poljaci i Italijani koji već prodaju klubske jabuke i sade voćnjake u saradnji sa domaćim proizvođačima i distributerima.

Na konferenciji će učestvovati i voćari iz regiona i videćete da ih more slične brige, udruženi možda možete rešiti probleme.

Očigledno nije dovoljno samo proizvesti voće (mnogi uzgajivači jabuka sada kažu – naše je da prozvedemo) treba imati na umu i ono čuveno tri K (kvalitet, količina i kontinuitet) i naći tržište koje hoće to da plati adekvatno. Možda će na konferenciji biti ponuđena rešenja ili barem putevi za rešenje problema.

Vidimo se uskoro!

Pročitaj i ...

šarka šljive šljivin smotavac

Šljivin smotavac – počinje piljenje larvi

Rgistrovano je prisustvo položenih jaja prve generacije šljivinog smotavca i u toku je početak piljenja larvi.