Najnovije vesti
Početna » Sajmovi u regionu » Vinarije sa Balkana u Beogradu, 1 – 4. septembar 2022.

Vinarije sa Balkana u Beogradu, 1 – 4. septembar 2022.

Vinarije sa Balkana u Beogradu – četiri dana u slavu grožđa i vina. Na jednom mestu više od 150 vinarija iz Severna Makedonije, Albanije i Srbije. Ko može odoleti ovakvoj prilici i ne doći na Beogradski sajam. Možete doći i svaki od četiri dana, koliko traje manifestacija. Osim vina tu su i proizvodi koji se najbolje slažu uz vino – domaći sirevi, suhomesnati specijaliteti …

Prilika za vinare iz regije Balkana da razmene iskustva, promovišu svoja vina i pronađu novu klijentelu iz HORECA udruženja, distributere, trgovce …

Brojne su konferencije, master klasovi, B2B sastanci, edukativna predavanja.

Za ljubitelje vina je “Vinska vizija Otvoreni Balkan” nešto što se ne sme propustiti. Poznajemo naše vinogorje koje se prostire na oko 20.000 hektara i sa vinima kojima se možemo ponositi. Tamjanika, Probus, Prokupac, Grašac … Godišnje se u berbi dobije oko 160.000 tona grožđa. U vino se pretoči toliko da se proizvede 30 miliona litara koje izvozimo najviše u zemlje CEFTA. Ukupna vrednost izvoza je 16,8 miliona evra, ali je uvoz 34 miliona evra.

Pročitajte : Vreme je za naša vina

Vinarije sa Balkana u Beogradu

Severna Makedonija je već poznata u Evropi po proizvodnji vina. Godišnje se proizvodi 270.000 tona grožđa i u vinarijama se to pretoči u 90 miliona litara kvalitetnog vina. Izvoz vina je 2021. godine vredeo 61 milion US dolara. Na ovoj manifestaciji učestvuje 42 vinarije sa više od 300 etiketa. Ko još ne zna za vino Bela voda i Tikveš (ovenčan srebrnom medaljom Decanter 2021.).

Albanska vina su nepoznata na našem tržištu i zato je interesovanje veliko. Šta nam mogu ponuditi? Stidljivo se osnivaju vinarije, turizam je dao priliku da autohtona vina zaokupe nepce vinoljubaca. Region Berat je prvo na što treba da obratite pažnju – Belo iz Berata (sorta Pule) i Shesh (sorta Pukala). Ostalo otkrijte na Beogradskom sajmu ovih četiri dana, od 1 – 4. septembra 2022. godine.

RADNO VREME

1. septembar 16:00 – 20:00
2. i 3. septembar 12:00 – 20:00
4. septembar 12:00 – 19:00

Pročitaj i ...

grozd rane sorte kvalitetne sorte koeficijent rodnosti

Grozd – pravo vreme berbe, vrenje mošta, sumporisanje

Berba u pravo vreme donosi najbolje rezultate - najbolje vino u buradima, najlepše grozdove na tezgi na pijaci.