Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Rodne grane breskve i nektarine

Rodne grane breskve i nektarine

Rodne grane breskve donose raznoliku količinu plodova. Kako prepoznati vrste grana i pravilno ih rezati kod breskve i nektarine savetuje Boban Marković dipl. inž. poljoprivrede PSSS Srbija.

Breskva i nektarina spadaju u grupu voćnih vrsta koje najranije počinju sa rađanjem. Ovo je posledica toga da samo u jednoj vegetaciji mogu da formiraju rodno drvo. Iz tog razloga razlikujemo nekoliko tipova rodnih grana.

1. MEŠOVITE RODNE GRANE
Obično su dužine oko 50cm i formiraju se na stablima jake vegetativne aktivnosti. Do kraja jula kada počinje diferencijacija trebale bi da završe sa rastom da bi se izvršila akumulacija rezervnih materija. Ako je on produžen slabi kvalitet cvetnih pupoljaka, pa dođe do cvetanja bez oplodnje. Najkvalitetnije se obrazuju na dvogodišnjem drvetu ali mogu i iz pupoljaka na starijem drvetu. Cvetni pupoljci su obično takozvani grupni odnosno po dva sa jednim vegetativnim između. Broj cvetnih pupoljaka isključivo zavisi od dužine grane. Ove grane spadaju kod breskve u najkvalitetnije rodno drvo. Ipak za rod se ostavljaju dobro zdrvenjene i umereno bujne grane sa dosta cvetnih pupoljaka.

Rodne grane breskve i nektarine

kovrdžavost lista

2. MAJSKE KITICE
One spadaju u kratku rodnu granu i obrazuju se obično u uslovima jačeg opterećenja u prethodnoj godini koje je pratila lošija ishrana i nedostatak vode. Dužine su 2-3 cm i na sebi imaju nekoliko cvetnih pupoljaka sa jednim vegetativnim na vrhu. Ekonomski su malo značajne jer daju lošije plodove i po pravilu se uklanjaju. Međutim, kada nema dovoljno mešovitih mogu se ostaviti uz obavezno prekraćivanje da bi se iz tog vegetativnog pupoljka razvio kvalitetan mladar sa dosta lisne mase. Takođe treba ih ostavljati na mestima većeg ogoljenja krune.

3. TIPIČNE RODNE GRANE
Po izgledu su relativno tanke i dužine oko 30cm.
Obično imaju cvetne pupoljke po celoj dužini osim pri osnovi i na vrhu koji su lisni. One se razvijaju na starijem drvetu iz pritajenih pupoljaka. Često rastu prilično zasenjene pa ostaju slabije zdrvenjene a cvetni pupoljci su im relativno loše izdiferencirani. Ako dođe do zametanja roda on je lošijeg kvaliteta zbog slabe ishranjenosti, male lisne površine i zasenjenosti. Rezidbom se obično uklanjaju ako postoji dovoljan broj drugih grana ili na ogoljenim delovima mogu da se režu na tkz. „ kondir “ radi dobijanja kvalitetnijih u narednoj vegetaciji.

4. VODOPIJE
Na njima može biti cvetnih pupoljaka
ali su u osnovi gledano nerodne. Iz ovih cvetnih pupoljaka, koji su obično nepotpuno izdeferencirani, i ako dođe do zametanja, plodovi budu lošeg kvaliteta jer velika lisna masa odvlači veliki deo hrane. Javljaju se kada nije izbalansirano opterećenje rodom a imamo kišno leto i jaču ishranu azotnim đubrivima. Na njima se obrazuju prevremene grane ali zbog produžene vegetacije nemaju dovoljno sazrevanje. Ove grane se eliminišu do osnove ( najbolje letnjom rezidbom da ne bi trošile previše hrane na uštrb ostalih grana) ili na „ kondir “ da bi se iz njih razvila mešovita grana u narednoj vegetaciji.

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Evropska unija u brigama za poljoprivredu

Evropska unija završava godinu sa poljoprivredom u problemima. Egipat otkazao tender za kupovinu pšenice. Ukrajina beleži veću vrednost izvoza , ali i manje količine u izvozu.