Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Analiza vina uz pomoć savremenog aparata

Analiza vina uz pomoć savremenog aparata

Kvalitet vina nastaje u vinogradu ali analiza vina posle berbe- šire- daje Vam mogućnost da Vam vina budu vrhunska. Takođe je moguća i analiza vina i uputstva kako da istaknete njihove dobre strane. Vinarstvo je sve značajnija grana poljoprivrede, godišnje se u Srbiji proizvede 30 miliona litara vina.

Već skoro dve godine u Sremskim Karlovcima radi aparat za analizu vina FOSS WINE SCAN S02 u okviru Departmana za vinogradarstvo Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Vinari su dobili priliku da za kratko vreme dobiju podatke o najvažnijim parametrima – šećeri, kiseline, pH vrednost i količini azotnih hraniva u širi.

sortna vina beli prelom

Ovi podaci su važni za enologe jer će na osnovu njih odlučiti o preradi vina, kvascima koje će dodati i tako odlučiti na kojoj temperaturi da se izvrši fermentacija.

Analiza vina pomaže enologu

Od velike je važnosti da vinari znaju kakvu sirovinu imaju i šta je potrebno u procesu fermentacije učiniti da iz bobica grožđa vinskih sorti dobijemo najbolje. Osim kiselina i šećera velika je važnost i određivanje pH vrednosti šire.

Vrednost pH određuje koliko će vino biti stabilno, vremenski period koji će se moći čuvati bez promene osnovnih parametara vina i koliko je potrebno SO2 da se doda. Vrednost pH ispod 3 je pokazatelj da je 10 mg dovoljno (uz pažnju na procenat alkohola u vinu), ali uz vrednost pH 3,8 ni 60mg ne garantuje stabilnost ali i ta količina je već granica za promenu organo – leptičkih osobina vina. Mnogi ljubitelji vina nemaju razumevanje za višak SO2 u vinu.

Važno je napomenuti da analizom vinari dobijaju i podatak o raspoloživim azotnim hranivima jer će ona održavati kvasce u procesu fermentacije. Dodate li ih, a njih ima dovoljno napravili ste grešku koja će se odraziti na kvalitet vina.

Pročitahte i: Autohtone sorte su pravi izbor

Nekada su naše vinarije angažovale strane enologe radi proizvodnje izuzetnih vina, sada već možemo biti ponosni na naše mlade enologe koji su bili na usavršavanju u vinskim podrumima, pravim vinskim velesilama – Francuska, Italija, Španija… Stečeno znanje koriste u kreiranju kvalitetnih srpskih vina. Neka su već dobila medalje – vino Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet, kupaža sorte prokupac i kaberne frana bila je šampion na svetski poznatom takmičenju Decanter u Londonu gde je osvojila zlatnu medalju sa 95 poena. Ovo vino je i proglašeno za najbolje crveno vino u Srbiji za 2019. godinu.

Više od 6.700 analiza za godinu dana je dokaz da su vinari spremno dočekali ovaj aparat i da žele da proizvode kvalitetna vina. Uz pomoć ovog analizatora je sve lakše, sada više ne šalju uzorke u inostranstvo na skupe analize već ih šalju ili sami donose u Sremske Karlovce i za samo 1.200 dinara po uzorku dobijaju “alat” u ruke da njihova vina budu vrhunska i donose nam prestižne nagrade sa svetskih vinarskih takmičenja.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

vrenje šire

Vrenje šire, pravilno otakanje i taloženje

Pretakanje koje se obavi na vreme odlučuje o kvalitetu vina i njegovom daljem zrenju do trenutka kada se ponudi na tržištu.