Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Aromatizovana vina za prave hedoniste

Aromatizovana vina za prave hedoniste

Aromatizovana vina su čest izbor mnogih. Pored “klasičnih” vina proizvode se i aromatizovana vina koja imaju poseban status u vinarstvu. Ta vina izdvaja od drugih njihov ukus, miris i posebnost – oni često predstavljaju brend koji karakteriše čitav region, grad.

Posebna tema za Vas od savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo Dipl. inž. Igor Andrejić: Proizvodnja fortifikovanih (likerskih) i aromatizovanih vina

Zavisno od tehnologije i tipa vina, fortifikovana vina šeri (Sherry), porto (Port), madera (Madeira), malaga (Malaga) itd.) se mogu proizvesti na dva osnovna načina:

– alkoholna fermentacija se odvija do kraja, tj. proizvodi se suvo vino, koje se nakon toga zaslađuje koncetrisanom ili kertifikovanom širom, a sadržaj alkohola se podešava dodatkom vinskog destilata

– alkoholna fermentacija se prekida kratko vreme nakon otpočinjanja, kada je nastalo svega nekoliko procenata alkohola. Prekid alkoholne fermentacije vrši se dodatkom vinskog destilata. Na taj način se dobijaju prirodno slatka vina.

gvozdeno vino aromatizovana vina

Aromatizovana vina

Najpoznatije domaće aromatizovano vino je bermet, a kvalitet vina kao osnove od presudnog je uticaja na kvalitat samog bermeta. Korekcija alkohola u bermetu treba da se vrši vinskim destilatom, a sadržaj šećera podešava se dodatkom koncentrisane ili rektifikovane šire. Takođe, u proizvodnji osnovnog vina moguće je prekidanjem fermentacije proizvesti prirodno slatko vino (likersko), a zatim ukomponovati ostale sastojke.

Posle ovog savetodavnog članka dipl. inž. Igora Andrejića možemo dodati i iskustvo jednog vinara o proizvodnji bermeta. Kako se proizvodi taj čuveni Bermet?

Svaki vinar ima neki tajni sastojak, ali možemo reći da veliki broj vinara ima klasični pristup. Potrebno je obezbediti sud sa velikim otvorom, da možete slagati potrebne sastojke, zapremine 100 litara. Počnite da ređate grožđe na dno i dodajte pelin (samo deo od ukupno 120 grama), ponovo red grožđa pa suve smokve (deo od ukupno 200 grama), opet red grožđa i deo plemenite kičice (od ukupno 80 grama). Nastavite stavljati redove grožđa i dodajte ukupno 30 grama kore limuna, 40 grama kore narandže, 15 grama cimeta, 5 grama klinčića, 100 grama oštre gorušice, 8 grama korijandera, 5 grama klinčića. Možete i vi dodati nešto što je po vašem ukusu. Neko dodaje malo rena.

Sve to zalijte crvenim vinom od prošle berbe i ostavite da sporo fermentira. Vršite pretakanja i na kraju ulijte u flaše i uživajte u Vašem bermetu.

Pročitaj i ...

pudarski dani irig

Cvetanje vinove loze u teškim uslovima

Cvetanje vinove loze u teškim uslovima stalnih padavina, jakog vetra ... Cvetanje je kritična faza u razvoju jer ona određuje rod u jesenjoj berbi. Potrebno je primeniti zaštitna sredstva