Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Blago vinove loze – Fruška gora

Blago vinove loze – Fruška gora

Blago vinove loze –  U vremena davna, kada je sve ovo bilo Panonsko more samo se Fruška gora (Alma Mons) uzdizala u nebo i prkosila nepreglednom vodenom prostranstvu. Na tom ostrvu se rađala jedna nova bajka, buduća Sveta gora u Vojvodini. Danas se na pitomim brežuljcima stvaraju novi voćnjaci i vinogradi koji nas vraćaju u vremena kada se sve stizalo uraditi, živelo se za zemlju i od zemlje – naša Fruška gora.

U zapadnom delu Fruške gore nikao je voćnjak za ponos, voćnjak kompanije „Atos fruktum“. Na sto hektara se prostire savremeni voćnjak jabuka koji daje i 8.000 tona jabuka. Plantaža je pokrivena zaštitnom mrežom, uz sistem za navodnjavanje. Voda sa kojom se navodnjava plantaža je izvorska. Slasni plodovi se izvoze u Rusiju, Englesku i skandinavske zemlje. Kako je izjavio g-din Mitar Deurić, direktor „Atos fruktura“ osnovana je i „Fruškogorska kooperativa“ koja će okupiti 20 proizvođaća i omogućiti prodaju 20.000 tona voća. Već se gradi ULO hladnjača koja će obezbediti postizanje najvećih ekonomskih efekata u izvozu.

Na delu plantaže se počelo i sa uzgojem vinove loze, na 13 hektara. Podneblje i duga tradicija gajenja vinove loze na Fruškoj gori garantuje kvalitetna vina iz vinarije „Deurić”. Sa ljubavlju i strpljenjem se gaji grožđe traminac, rajnski rizling, sauvignon, chardonnay i sorte probus, merlot, pinot noir. Na nadmorskoj visini od 250 metara Sunce miluje zrna grožđa, daje im slast i toplotu. Uz savremeni način prerade vino se neguje tokom cele godine i radosno predstavlja gostima Vinske kuće.

Vinska kuća je ponos i svojim izgledom pleni uzdahe posetilaca. Tokom boravka u njoj možete uživati u vidikovcu, sa kojeg se pruža pogled na Srem i vinograde. Tokom dana možete šetati stazama zdravlja u netaknutoj prirodi, posetiti manastire koji čuvaju vrednosti vekova. Kada se umorite dočekaće Vas ljubazni domaćini sa čuvenim sremskim đakonijama i vinom za pamćenje. Da bi okrepili telo možete se odmoriti u skladno uređenim apartmanima, prikupiti snagu za nove poduhvate po Fruškoj gori.

dani vina sir vino investicije oprema sir mladi
Vino, sir i spokoj na Fruškoj gori.

“Nekoliko čaša vina sklope stotinu poslova.”

Blago vinove loze Fruška gora – U blizini je i manastir Mala Remeta, poznata kao Remetica i Remetsko, smeštena dva kilometra od sela Jazak, jedan je od najmanjih fruškogorskih manastira. Prema predanju, podigao ga je kralj Dragutin, ali su ga vrlo brzo opustošili Turci. Zahvaljujući monasima manastira Rače na Drini, Mala Remeta je obnovljena krajem 17. veka. Zbog bogate i živopisne fasade, odaje utisak gotovo najlepšeg sakralnog objekta u ovom kraju. Unutrašnjost krasi visoki ikonostas, delo Janka Halkozoviča iz druge polovine 18. veka.

Ovaj vikend je prilika za posetu Fruškoj gori i njenim manastirima.

Manastir Staro Hopovo

Manastir Staro Hopovo se nalazi u živopisnom prirodnom okruženju, oko 3 km istočno od Novog Hopova, što posetiocima ovih svetinja pruža mogućnost izuzetno prijatne šetnje i duhovnog zadovoljstva. Manastir Staro Hopovo je po predanju podigao između 1496. i 1520. godine despot Đorđe Branković (Maksim). Turski tefteri pominju manastir Staro Hopovo u više navrata (1545-48, 1566-69, 1578), a domaći čak i nešto ranije. Od prvobitne crkve posvećene svetom Nikoli, za koju se pretpostavlja da je zadužbina despota Đorđe Branković, nije ostalo ništa, budući da je bila sagrađena od drveta i pokrivena crepom, to je potpuno stradala u zemljotresu 1751. godine. U blizini prvobitne crkve je 1752. godine sagradena nova crkva posvećena svetom Pantelejmonu, koja i danas postoji. U opisu fruškogorskih manastira iz 1753. godine se Staro Hopovo pominje kao metoh manastira Novo Hopovo, bez freskopisa i ikonostasa. Tokom Drugog svetskog rata je konak spaljen i porušen, a crkva delimično oštećena.

Pročitaj i ...

traminac produktivnost čokota

Alkohol u vinu je najvažniji sastojak procesa vrenja

Alkohol u vinu određuje u koju grupu će biti svrstano.