Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Botritis je veoma opasna bolest grozda

Botritis je veoma opasna bolest grozda

BOTRITIS JE U VINOGRADU ! Promene vremena, kiša može doneti bolesti u vinograde, a botritis je opasna bolest grozda. Vinograd traži slugu, a ne gospodara. Veliki je trud uložen u gajenje vinove loze da bi uživali u kapljici božanskog nektara, toj inspiraciji pesnika, slikara. Ali, bolesti vrebaju u vinogradu. Jedna od najtežih bolesti je botritis.

Botritis opasna bolest grozda

Osobine parazita – Rasprostranjen svuda gde se uzgaja vinova loza. Jedna je od tri ekonomski značajna parazita vinove loze. Najveće štete su u područjima sa vlažnom i toplom klimom.

Siva plesan je tipična bolest vinove loze, bolest “visokog stadija”, tj. javlja se kudikamo jače u bujnim vinogradima (špalir), dok je u starim vinogradima na “kolac” nešto slabijeg intenziteta.

Parazit se naseljava u grozdić vrlo rano, odmah nakon cvetanja. Međutim, u tom razdoblju ona je saprofit, jer živi na grozdu na mrtvim odbačenim ostacima cvetova (prašnici, kapice). Ovi ostaci se zadržavaju u grozdićima (ako je loše vreme, slabo se “čiste”) i gljiva se naseljava na njih. To se ne vidi, ali je bitno da je gljiva prisutna u grozdićima koji nastavljaju rasti. Tek kasnije kada se grozdić zatvori, gljiva postaje parazit i prodire u peteljke, peteljčice i bobice. Pred zrenje dolazi faza “sive” plesni koja se lako uočava. Međutim, početak plesni je naseljavanje gljive na ostacima cvetova nakon cvetanja.

pepeljasti botritis siva trulež

Simptomi – U rano proleće mogu biti inficirani mladi pupoljci koji potamne i osuše se. Takođe i cvet može biti zaražen, a zatim i da se osuši. Na ovaj način se stvaraju rehuljavi grozdovi. Najznačajniji simptomi su u razdoblju od šarka do berbe. Kod belih sorti se na bobicama pojavi pega otvoreno-mrke, a u crvenih sorti crvenkaste boje.

Botritis je opasna bolest

Na lastarima siva trulež izaziva izbeljavanje kore, koja se razlikuje od simptoma koje izaziva eskorioze u boji (jižući lastari) i može biti napadnut gornji dio lastara.

Najkarakteristični su na bobicama u vreme zrenja grožđa. Na bobicama se pojavljuje sivo-mrka plesan, od koje se pokožica razmekšava i lako skida. Parazit brzo obuhvaća celi grozd i prelazi na susedni. U vlažnim uslovima, napadnute bobice prekriva siva i buđasta navlaka. Oboleli grozdovi mogu biti i slepljeni. Zahvaćene bobice vrlo brzo propadaju (2-3 dana). Ako u vreme zaraze nastupi suša napadnuti grozdovi se mumificiraju.

U slučaju suvog i lepog vremena od šarka do berbe, na grožđu se može razviti tzv. “plemenita trulež”. Oštećena pokožica ploda omogućuje pojačanu transpiraciju, što dovodi do povećanja koncentracije šećera i pojačane sinteze nekih aromatskih materija. Kod ove truleži nema buđ navlake, već se bobice malo sasušuje, pa su grozdovi izgleda suvarka. Od ovakvog grožđa se dobiva kvalitetno vino, dok je od plesnivog grožđa vino je bez boje, lošeg ukusa i kvaliteta.

Botritis je opasna bolest grozda

Mere zaštite 

Suzbijanje se provodi u četiri termina:

 • odmah nakon cvetanja
 • pred zatvaranje grozda
 • u šaranju ili omekšavanju bobica
 • 3-4 nedelje pred berbu

Četiri prskanja s kvalitetnim preparatima osiguraće zdravo grožđe i u vrlo lošim godinama za vinogradare.

Važno je voditi računa o sledećem:

 • saditi manje osetljive sorte (sorte zbijenog grozda su osetljivije)
 • saditi vinograd okrenut u smeru duvanja najčešćih vetrova
 • redovito suzbijati grožđane moljce
 • za suzbijanje peronospore i crne pegavosti primenite fungicide pred cvetanje i nakon cvetanja koji dodatno deluju i na sivu plesan (RIVAL WP i FORUM STAR)
 • potrebno je skidati lišće oko grozdova
 • potrebno je uklanjati zaperke
 • đubrenje treba izbalansirati
 • vinograd održavati čistim od korova

Ljubiša Đorđević, dipl.ing. zaštite bilja

PREPORUKA PIS SRBIJA

Vinova loza je u fazama sazrevanja veoma osetljiva na infekciju od strane gljive  prouzrokovača sive truleži grožđa  ( Botrytis cinerea ).

U cilju zaštite grozdova proizvođačima se preporučuje, primena nekog od registrovanih fungicida:

–          Luna privilege ( a.m. fluopiram ) u količini 0,5 l/ha ( karenca 7 dana  stone sorte i  21 dan  vinske sorte),  MBT 2

–          Mevalone ( a.m. eugenol+garaniol+timol ) u količini 1,6-4 l/ha ( karenca 7 dana stone sorte i 3 dana  vinske sorte), MBT 4

Prilikom primene hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju tretiranja (MBT).

U vinogradima gde počela berba ili se ona planira u narednim danima, ne preporučuju se hemijske mere zaštite.

PREPORUKE “ADAMA”

Idealno rešenje u ovom trenutku za obe bolesti bortritisa i pepelnice je preparat Linus ® zbog te svoje dve aktivne komponente. Dakle, preparatom Linus ® rešavamo dva velika problema u vinogradima. U prodaji su pakovanja od 200 ml prilagođena količini vode od 100-120 litara za neke omanje vinograde tipa 10-12 ari, i naravno litarsko pakovanje za veće proizvođače, a gornja doza ovog preparata je 1,5 litar po hektaru.” – kaže Ljubiša Pakalović iz Adame.

Pročitaj i ...

grozd rane sorte kvalitetne sorte koeficijent rodnosti

Grozd – pravo vreme berbe, vrenje mošta, sumporisanje

Berba u pravo vreme donosi najbolje rezultate - najbolje vino u buradima, najlepše grozdove na tezgi na pijaci.