Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Burgundac crni za vino rubin crvene boje

Burgundac crni za vino rubin crvene boje

Spremili ste zemljište i još samo da izaberete sortu vinove loze – burgundac crni je pravi izbor. Rodnost do 12 tona po hektaru, vino pitko, osvežavajuće rubin crvene boje.

Burgundac crni – autor: Biljana Nikolić dipl. inž. poljoprivrede, PSSS Smederevo

Francuska sorta. Gaji se u mnogim vinogradarskim zemljama Evrope: Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Švajcarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji. Umerene bujnosti. Vrh mladog lastara je zelen, uspravan, sjajan, paučinasto maljav. Zreo lastar srednje debljine, smeđe ljubičaste boje, internodije kratke do srednje dužine. Odrasli list je srednje veličine, ceo, trodelan ili petodelan. Lice lista mahurasto, a naličje golo i slabo maljavo. Obod lista sitno nazubljen. Nervi u osnovi crvenkasti. U jesen list dobija crvenkastu boju.

Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Bobica mala, okruglasta, sočna, tamno plave boje, sa dosta pepeljka, bez tačkica. Sok bezbojan. Grozd je mali, zbijen, valjkastog oblika, sa kratkom, debelom i čvrstom peteljkom. Sazreva krajem I epohe, rana je sorta. Oplodnja je normalna i redovna. Koeficijent rodnosti 1,2-1,4. Prinos grožđa mali i srednji 6.000 -12.000kg/ha.

rodni elementi rezidba odlučuje period mirovanja skidanje lastara
Burgundac crni pravi izbor

Zahteva mešovitu rezidbu. Lukovi se režu na 8-10 okaca, a kondiri za zamenu na dva okca. Koriste se svi uzgojni oblici koji omogućavaju primenu mešovite rezidbe. Najbolji rezultat daje na propusnim, rastresitim, peskovitim, deluvijalnim, krečnim, umereno plodnim i toplim zemljištima. Slabo je otporna prema plamenjači i sivoj plesni a nešto je otpornija na pepelnicu. Veoma je otporna prema niskim zimskim temperaturama. Okca izmrzavaju na -22 °C do -24 °C.

Burgundac crni za odlična vina

Ima dobar afinitet sa loznim podlogama Berlandieri X Riparia Kober 5BB, Teleki 8B, Teleki 5C, SO4 idr. Šira je bezbojna sadrži 20-24 % šećera i 6-9 g/l ukupnih kiselina. Vino ove sorte je veoma pitko, harmonično, osvežavajuće sa specifičnim sortnim mirisom i ukusom, rubin crvene boje. U Francuskoj se od grožđa ove sorte proizvodi šampanjac. Poznata je varijacija ove sorte koja se odlikuje ranijim sazrevanjem grožđa za 8-10 dana po imenu Burgundac crni rani. Slične je rodnosti kao populacija. Izdvojeno je mnogo klonova u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Rusiji. U našoj zemlji jedna je od privredno najznačajnijih sorti. Kvalitet naših vina od crnog burgundca ravna se sa vinima proizvedenim u poznatim vinogradarskim rejonima sveta. Nove vinograde treba podizati sa klonovima.

Korišćena literatura:
Atlas sorti vinove loze – prof.dr.Dragoljub Žunić, prof.dr.Mlađan Garić i dr.

Pročitaj i ...

antocijan semenke grožđa

Semenke grožđa su izvor flavonoida – antioksidanata

Antiokdidansi u crvenom vinui semenkama grožđa daruju zdravlje.