Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Čuvanje grožđa – postupak predhlađenje grožđa

Čuvanje grožđa – postupak predhlađenje grožđa

Čuvanje grožđa – Predhlađenje grožđa. Unošenje grožđa u hlađeno skladište predstavlja veoma bitan momenat od koga zavisi dužina i uspešnost čuvanja. Ubrano grožđe prethodno se klasira i pakuje u ambalažu za čuvanje. Najčešća je to srednja  plitka letvarica sa 8 -10 kg grožđa. Pošto grožđe u vinogradu ima temperaturu od 20-25 stepeni neophodno je postepeno snižavanje njegove temperature do temperature na kojoj će se čuvati. Ovaj postupak se naziva predhlađenje grožđa.

Ćuvanje grožđa – postupak predhlađenje grožđa

Predhlađenje grožđa se obavlja u komorama za predhlađenje, a sam proces traje 24 sata. Pri tom se temperatura postepeno snižava do 4 stepena odnosno nula stepeni, zavisno od temperature na kojoj će se grožđe čuvati. U toku predhlađenja obavlja se i jedno tretiranje grožđa sa SO2 radi prevremene zaštite od pojave plesni.

Nakon predhlađenja grožđe se na paletama unosi u komore za čuvanje, gde je režim čuvanja prilagođen zdrastvenom stanju grožđa, stanju zrelosti grožđa, dužini čuvanja i dr. U komorama za čuvanje grožđa obezbeđuje se odgovarajući režim u smislu određene temperature, vlažnosti vazduha, strujanja vazduha i povremenih tretiranja grožđa zaštitnim sredstvima.

Normalno zrelo i zdravo grožđe čuva se na temperaturi od 0 – 5 stepeni C. Izuzetno, temperatura čuvanja može biti i niža od 0 do – 2 stepena C ako se čuva manje kvalitetno grožđe, grožđe lošijeg zdravstvenog stanja. Takvo grožđe može se čuvati samo kraće vreme.

U komori treba obezbediti visoku vlažnost vazduha radi što manjeg isparavanja i gubitka u težini. Vlažnost vazduha treba da bude 87-92%. Radi dotoka svežeg vazduha, novih količina kiseonika i izjednačavanja temperature i vlažnosti vazduha u svim delovima komore, neophodno je obezbediti blago, stalno strujanje vazduha uz pomoć ventilatora.

U cilju zaštite grožđa od pojave plesni vrši se povremeno tretiranje grožđa sa SO2. Fumigacija sa SO2 obavljaju se svakih 10-15 dana u trajanju od 20-40 minuta. Fumigacije se mogu obavljati i češće ili ređe zavisno od mogućnosti pojave plesni.

Precizno režim čuvanja grožđa se određuje na osnovu:

  • karakteristika  sorte,
  • stanja zrelosti grožđa,
  • zdrastvenog stanja grožđa i dr.

Radi provere i izmene režima čuvanja povremeno se vrši kontrola kvaliteta čuvanog grožđa.

Literatura:“Stono grožđe“ prof. dr. D. Žunić i doc. dr  S. Todić

Biljana Nikolić, dipl. inž. poljoprivrede

foto pixabay.com

Pročitaj i ...

grozd rane sorte kvalitetne sorte koeficijent rodnosti

Grozd – pravo vreme berbe, vrenje mošta, sumporisanje

Berba u pravo vreme donosi najbolje rezultate - najbolje vino u buradima, najlepše grozdove na tezgi na pijaci.