Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Defolijacija vinove loze – oprez pri visokim temperaturama

Defolijacija vinove loze – oprez pri visokim temperaturama

Pri kraju zrenja bobica u vinogradu može se uraditi defolijacija vinove loze – uklanjanje listova oko grozdova. U savremenom vinogradarstvu redovno se primenjuje defolijacija u cilju povećanja kvaliteta grožđa. Treba je obaviti 20-30 dana pre berbe grožđa. Iz zone lastara u kojoj se razvijaju grozdovi uklanjaju se listovi koji zasenjuju grozdove.

Time se značajno poboljšavaju osvetljenost i aeracija grozdova, što doprinosi boljem sazrevanju grozdova, potpunijoj obojenosti pokožice i manjem razvoju sive truleži na grožđu. Ubrzava se sazrevanje grožđa, poboljšava kvalitet i smanjuju gubici od truljenja grožđa. Efekti su izraženiji u severnim, hladnijim i vlažnijim područjima, nego u južnim toplijim i suvljim vinogorjima.

Defolijacija vinove loze – oprez pri visokim temperaturama

U našim područjima defolijacija se vrši u septembru i oktobru. Obavlja se ručno a u novije vreme pomoću mašina. Pri obavljanju defolijacije neophodno je voditi računa o vremenu i broju uklonjenih listova. Kad se pri defolijaciji ukloni 15-25% listova na 20-30 dana pre berbe grožđa, pozitivni efekti su veoma izraženi. Uklanjaju se stari listovi čija je fotosintetička aktivnost veoma slaba. Usled poboljšanja fitoklime čokota, preostali listovi obavljaju intenzivniju fotosintezu i stvaraju dovoljno ugljenih hidrata za ishranu i sazrevanje grozdova i lastara i za nagomilavanje rezervne hrane.

Reakcija sorti na defolijaciju je različita, tako sorta muskat hamburg pozitivno reaguje na postepenu defolijaciju dok grozdovi sorte kardinal dobijaju bolju obojenost kad rastu u uslovima slabe zasene. Zbog toga je potrebno da se za svaku sortu obave ogledi u cilju razrade najpogodnije ampelotehnike njenog gajenja, pritom uzimajući u obzir zemljište i klimatske uslove sredine i načina gajenja.

Suzana Jerkić, dipl.ing.

Pročitaj i ...

novosadski salon festival srpskih prokupac vinarija kovačević vino je kvalitet kalemova

Vinova loza i kvalitet kalemova odlučuje uspeh u berbi

Kvalitet loznih kalemova odrediće uspeh u berbi. Sada je vreme da se dogovorite sa rasadničarima o sortimentu.