Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

Drugi život grozda – Dugo pre nego što su savremeni naučnici analizirali antioksidanse resveratrola, polifenole i flavonoide i prikazali ih kao naučne formule, grožđa i vino je bilo poznato po lekovitim i kozmetičkim svojstvima. U starih Grka crvena vina mešana su sa ekstraktima lekovitog bilja i utrljavana su na lice i telo kako bi stekli lepu siluetu i svež ten. Tajna pomlađivanja njegovim delovanjem je poznato i Rimljanima. Louis Pasteur je tvrdio da je vino najzdravije piće.

Moderna vinoterapija od proizvoda na temelju zaostalih delova grožđa postoji gotovo dvadeset godina, a, kao i većina genijalnih izuma čovečanstva, rezultat je slučajne ideje.

Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

vrenje šireSve počinje s jeseni kada je g-din Verkotren, profesor farmacije na Univerzitetu u Bordou, u porodičnom zamku Chateau Smith Haut Lafitte u vreme kampanje vina, godina je 1993, kad je video gomile otpada iz presovanog grožđa. Vlasnici dvorca i Matilda Bernard Thomas odmah su se zainteresovali i upoznali se detaljno s čudesnom akumulacijom antioksidansa polifenola u semenkama grožđa, kao i njihovu sposobnost da štite kožu od slobodnih radikala, usporavaju starenje.

Vađenje polifenola bilo je najveće u semenki grožđa – 60%, u koži grožđa je 30%, a samo 10% u grožđa celuloze. Oba supružnika 1994. registruju patent za metodu ekstrakcije polifenola i stabilnosti, a 1995. već imaju kozmetičku liniju sa tri proizvoda razvijenih na temelju prirodnih ekstrakata iz semenki grožđa. Četiri godine kasnije otvaraju prvu VINO-SPA pod nazivom Les Sources de Caudalie.  

Naravno, pre nego što postane kozmetički proizvod, on se suši i seme semelje u piling sa sitnim česticama. Dodaje se mineralna voda obogaćena biljnim ekstraktima grožđa ulja, ekstrakti od vina i vinskog kvasca. Mirisi su od prirodnih materija nalik najfinije esencije vinske palete – sa voćnim notama borovnice, kupine, breskve, limuna.

Za kratko vreme Vinoterapija postao moderan način da se brine za zdravlje i izgled, i uronite u svet vinskih užitaka.

Napredni francuski izum koji zapravo oživljava stare recepte za lepotu sada uživa veliku popularnost širom sveta.

Naučnici su otkrili da semenke grožđa sadrže materije koje štite krvne sudove, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i infarkt srčanog mišića. Pored toga, smanjuju rizik od oštećenja očnih struktura i razvoja makularne degeneracije i katarakte. Prema nekim istraživanjima, ekstrakt semena grožđa ima bolje zaštitno dejstvo na ćelije nego kombinacija vitamina E i C. Takođe, sprečava dejstvo enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture, te na taj način usporavaju proces starenja i razgradnju tkiva. Semenke grožđa koriste se i lečenju proširenih vena.

Pročitaj i ...

grozd rane sorte kvalitetne sorte koeficijent rodnosti

Grozd – pravo vreme berbe, vrenje mošta, sumporisanje

Berba u pravo vreme donosi najbolje rezultate - najbolje vino u buradima, najlepše grozdove na tezgi na pijaci.

Leave a Reply