Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Jesenje đubrenje u našem vinogradu

Jesenje đubrenje u našem vinogradu

Jesenje đubrenje. U vinogradima, jesen je period kada radovi jenjavaju. Nakon berbe često na lastarima ostane grozdova koji su nekvalitetni,oštećeni ili bolesni i koji su kao takvi povoljna sredina za razvoj bolesti i štetočina, zato ih treba izneti iz zasada. Ulaskom u fazu zimskog odmora, (nakon opadanja lišća) najznačajnije agrotehničke I ampelo-tehničke mere u vinogradu su đubrenje, obrada zemljišta, rezidba i zaštita od bolesti i štetočina.

Osnovno đubrenje treba obaviti u decembru. U tu svrhu koriste se organska i mineralna đubriva.

1./  Organska đubriva se koriste svake treće godine a količine zavise od tipa i kvaliteta zemljišta i starosti vinograda. Generalno, po 1 ha potrebno je dodati 20 – 30 t stajnjaka. Osim stajnjaka, kao organsko đubrivo može se koristiti treset, kompost a u vegetaciji i zelenišno đubrivo. Sadržaj organskih materija u stajnjaku je oko 20%, u tresetu 80% a u biljkama za zelenišno đubrenje, prosečno, oko 15%.

2./  Od mineralnih ?ubriva, treba koristiti formulacije 8 : 16: 24; 8 : 4 : 24; 5 :15 : 30, i sl. đubriva se mogu rasturiti po celoj površini, u brazde ili oko svakog čokota posebno a zatim ih treba uneti u zemljište. Zbog slabije pokretljivosti ova đubriva se unose pomoću jednorednog podrivača ili dvorednog depozitora u intenzivnim zasadima na dubinu 20- 50 cm.

eska bolest fitoplazma listova formulacije djubrenja pirsova bolest blago vinove loze bordovska kolje kao potporaVeoma je važno uticati na povećanje plodnosti zemljišta namenjenog podizanju vinograda, što podrazumeva meliorativno đubrenje pre zasnivanja vinograda, sa ciljem privođenja zemljišta ” kulturi ” tj. vinovoj lozi. U tom cilju obavlja se

  • humifikacija,
  • kalcifikacija,
  • fosfatizacija ili
  • kalizacija,

odnosno obogaćivanje zemljišta odgovarajućim i nedostajućim hranljivim elementima.

Jesenje đubrenje u našem vinogradu

U zavisnosti od plodnosti zemljista količine đubriva su različite. U tome se ogleda značaj hemijske analize zemljišta na osnovu koje se vrši đubrenje i eventualna popravka plodnosti. Simptomi sušenja, usporenog rasta mladara i lastara, hloroze i drugih promena boje lista često su uzrokovane upravo nedostatkom ili pak viškom nekog od makro i mikroelemenata bitnih za normalan rast i razvoj vinove loze a nepravilno đubrenje je često razlog tome. Zato, pre podizanja vinograda obavezno je odraditi hemijsku analizu zemljišta, a kasnije, za zasade u rodu dovoljno je analizu vršiti svake 3 – 4-te godine.

Vladan Trandafilović, dipl. ing.  spec. ampelografije

Pročitaj i ...

sadnja loznih kalemova vinograd vinova loza rezidba mraz u vinogradu

Sadnja loznih kalemova na tradicionalan način

Pravilna sadnja loznih kalemova na stari način, ručno, je pouzdan način. Kako to uraditi?