Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vinova loza i kvalitet kalemova odlučuje uspeh u berbi

Vinova loza i kvalitet kalemova odlučuje uspeh u berbi

Vinogradarstvo je san mnogih, a kvalitet kalemova je osnov svega. Podižu se vinogradi širom Srbije iako vinograd traži slugu, a ne gospodara. Na vreme treba misliti o izboru sorti vinove loze i pronaći pouzdanog rasadničara.

KVALITET I GARANCIJA

Naše autohtone sorte vinove loze su šansa da vina iz Srbije zablistaju na vinskim kartama restorana i hotela širom Evrope. Prokupac, Tamjanika i Kadarka su aduti za naše vinare. Da biste bili sigurni da će kalemi biti kvalitetni važna je garancija koju daje rasadničar – “Agroplanta” je pravo mesto za Vas.

Koliko je važno da imate kvalitetne kaleme vinove loze pokazuje primer vinogradara iz Turske, iz vinarije “Chamlija”. Želja da u svom vinogradu ima Kadarku kao sortu i da kvalitet bude vrhunski nije mogla da se ostvari nigde kao u rasadniku “Agroplanta” iz Velike Drenove.

pudarski dani irig

Kada ste izabrali položaj za vinograd, ispitali osobine tla dolazi se do najvažnije faze – sadnje vinove loze. Sada je vreme da obezbedite dovoljno kvalitetnih kalemova jer na jesen svi ih žele odmah i sada. Prilika je upravo sada da ugovorite baš one sorte vinove loze koje će Vam rađati narednih 50 godina.

Autohtone vrste 

Kadarka” je srpska autohtona sorta koja je na žalost postala retka u našem vinogorju. Upravo je zadatak rasadničara da je “vrate” kući i da vino bude rado na našim trpezama. Nagrade koje je dobila od Decanter-a za vina dobijenih od grožđa gajenog na pesku, na severu oko Subotice, je dovoljan razlog da se gaji na više hektara.

lozni-kalemovi-vinska-sorta-plovdina

Prokupac (rskavac) se vraća na evropsku vinsku scenu. Sve je više vinograda koji sade Prokupac jer kvalitet bobice pruža osnovu za kvalitetno vino koje će biti na vinskim kartama širom Evrope.

Prokupac je bio najraširenija sorta na Balkanu u prošlim vekovima, grozd je od 150 do 300 grama (zavisno od klona) a rodi do 18 tona po hektaru. Vino je sa 12 – 13% alkohola, voćnih mirisnih nota (trešnja). “Ivanovićev Prokupac” je čuvan 10 godina i pri degustaciji se pokazalo da nije izgubio na kvalitetu. 

Nova autohtona sorta koja obećava kvalitetna vina je i “Probus” nastao u Sremskim Karlovcima. Vino koje pleni svojom bojom, voćnim mirisima i ukusom crnih i plavih bobica voća, kvalitetom. Grozd lako nakuplja šećere ali ne gubi kiseline što je najvažnije za kvalitet vina, taj odnos šećera i kiselina. Vi ste sada na redu da sadite Probus i osvojite srca svih koji vole da uživaju u našem, kvalitetnom vinu. Srećno!

Želimo da se u Srbiji “množe” vinogradi, sve počinje u rasadniku i zato na vreme obezbedite željene sorte vinove loze za sadnju na jesen. 

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

bojadiser vreme je tamjanika alikante vino u buradima mlado vino filtracija

Tamjanika crna za vrhunska vina na našoj trpezi

Najbolji izbor za mnoge koji vole tamna vina sa bogatim bukeom - tamjanika crna.