Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Led u vinogradu posle letnje oluje – šta činiti?

Led u vinogradu posle letnje oluje – šta činiti?

Ovih dana su česte oluje usled kojih dolazi do velikih šteta, led u vinogradu je naneo ozlede bobicama i lastaru. Pošto je većina plodova u završnoj fazi zrenja opasnost od razvoja bolesti je velika.

Možete primeniti sredstva koja će zaustaviti negativan uticaj izazivača bolesti i doprineti ozdravljenju. Stari savet je prskanje bordovskom čorbom. Velika je opasnost za pojavu opasne bolesti – botritis. U toku 24 časa posle grada treba primeniti

Možete obaviti prskanje i sredstvima koji ublažavaju stres vinove loze Isabion.

Led u vinogradu

Ukoliko imate šećere u bobicama više od 19% uz ovakve najave vremenskih prilika za sledeće dane (kiša, vetar) najbolje je obaviti berbu i sprečiti da potpuno izgubite rod, odnosno dobijete nekvalitetan grozd. Postoji opasnost da grožđe oboli i da ne bude moguće od njega proizvoditi vino.

Savet stručnjaka PSSS Sbija je :

Preparate koje preporučujemo su FUNGURAN-OH, BORDOVSKA ČORBA, CUPROXAT, BAKARNI KREČ, BLAUVIT i td. Ovo tretiranje se obavlja da se izvrši dezinfekcija nastalih rana i ozleda i da se one zatvore, da ne bi bile vrata prodora parazita prouzrokovača bolesti. Primeniti blage doze – 0.2 %

Nakon 24 sata od pojave grada preporučuje se primena nekog od fungicida SWITCH, TELDOR, RONILAN, GALOFUGIN, SUMILEX, DIONAL i dr.

Ljiljana Vojinović, dipl. ing. zaštite bilja

Pročitaj i ...

gljive vinograd mirovanja rezidba vinove loze crne pegavosti

Gljive na vinovoj lozi vrebaju – oprez tokom zime

Gljive na vinovoj lozi vrebaju i zato je oprez tokom zime neophodan. Sakrivaju se u opalom lišću i ispucaloj kori čokota.